Annons

Skånskt socker i ägarkarusell

När nu Daniscos sockerbruk säljs till tyska Nordzucker sägs det som vanligt att det inte blir några större förändringar. Det är dock svårt att tro på längre sikt eftersom socker ifrågasätts alltmer som ingrediens i många livsmedel. Dessutom kommer fler u-länder att få exportera billigare rörsocker till EU. När subventionerna av betsocker dessutom minskar lär odlingen i norra Europa minska framöver.
Kristianstad • Publicerad 18 juli 2008

Sockernäringen har understörre delen av 1900-talet varit utsatt för hård rationalisering. Allt folk i arbete ute på betfälten har ersatts av jättelika maskiner.

När Svenska Sockerfabriks AB grundades 1907 kom bolaget att bestå av 21 sockerbruk och tio raffinaderier. I dag finns endast Örtofta sockerbruk och raffinaderiet i Arlöv kvar. Det nordligaste låg så långt norrut som i Tanto på Söder i Stockholm.

Annons

De som lagts ned på senare år är Jordberga utanför Trelleborg, Köpingebro utanför Ystad, Roma på Gotland, Mörbylånga på Öland, långt tidigare också Genevad i södra Halland, Ängelholm, Hasslarp vid Helsingborg, Kävlinge, Landskrona, Staffanstorp, Svedala, Hököpinge söder om Malmö, Trelleborg, Skivarp, Karlshamn, Linköping och Lidköping.

Från mitten av 1930-taletvar Sockerbolaget monopolist och utsatt för olika statliga regleringar. Det sades att bolagets vinst var beroende av hur skickligt ledningen förhandlade med dåvarande Statens Jordbruksnämnd.

1979 ville Sockerbolaget lägga ned sitt minsta skånska bruk Karpalund utanför Kristianstad. Då tillsatte staten en utredning som föreslog etanoltillverkning för att rädda bruket. Men redan efter något år avbröts försöken och bruket fick leva vidare en kort tid som strösockertillverkare.

När bruket i Köpingebro skulle läggas ned för några år sedan diskuterades samma sak, etanoltillverkning som då så smått börjat användas som drivmedel i bilar. Men snart stod det klart att inte heller detta skulle bli lönsamt. På 1960-talet gick Sockerbolaget in i andra livsmedel. När största kunden Felix i Eslöv började gå med förlust såg Sockerbolaget chansen att ta över från grundaren Herbert Felix. Reymersholms livsmedelsindustrier köptes också. Vinsterna placerades i stor utsträckning i börsaktier och Sockerbolaget bytte 1968 namn till Cardo för att markera att man skulle diversifiera.

1972 såldes dock Felix till den brittiska livsmedelskoncernen Cavenham som 1980 sålde vidare till finansmannen Anders Walls Beijerinvest som året därpå fusionerades med Volvo som i sin tur placerade Felix i bolaget Procordia, sedan 1995 ägt av norska Orkla.

Volvo hade ocksåtagit kontroll över Cardo som 1992 sålde Sockerbolaget till Danisco. Och nu går det alltså vidare till tyska Nordzucker medan Danisco ska specialisera sig på med förädlade ingredienser till livsmedelsindustrin. Därmed kommer Nordzucker att nästan fördubblas med produktion runt hela Östersjön, också i Slovakien och Serbien.

Men eftersom Danisco investerat uppemot en miljard i Örtofta lär bruket få fortleva många år trots de hot mot sockernäringen som tornar upp sig.

Henric Borgström
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons