Annons

Skattesmäll för krögare

Ägarna till restaurang Robins i Åhus krävs på flera hundra tusen kronor i extra inkomstskatt för 2008. Enligt skatteverket har de inte redovisat matförsäljning för nästan 2,5 miljoner kronor.
Kristianstad • Publicerad 21 augusti 2009

– Det är löjeväckande. Jag hade inte stått och jobbat här dagligen i 12 års tid om vi hade haft de intäkterna som skatteverket hävdar, säger Ali Cicek, en av delägarna. Vi har processat och överklagat, och jag är till 99,9 procent säker på att vi kommer att få rätt.

Enligt besluten från skatteverket har tillvägagångssättet för att undanhålla matförsäljningen från redovisning varit raffinerat. Under den bästa försäljningstiden dagligen ska kassaapparaten på restaurangen ha ställts om för så kallad "träningskassör".

Annons

– Träningskassör innebär att det går att trycka in en knapp på kassaapparaten för övning, exempelvis om restaurangen har en nyanställd. Då registreras inget i de underliggande rullarna, som ligger till grund för bokföringen. Träningskassören ska inte användas för riktiga transaktioner, men man får ett kvitto, förklarar en tjänsteman på skatteverket. För att kontrollera misstankarna om utebliven redovisning har skatteverket stickprovsmässigt jämfört kassaregistret med betalningar som gjorts med kort. Resultatet visar att kortförsäljning har ägt rum även vid tidpunkter då ingen försäljning registrerats.

Skatteverket genomförde under sommaren 2008 vid tre tillfällen också kundräkningar i och utanför Robins. Kundräkningarna jämfördes sedan med kassaredovisningen. Slutsatsen blev att mellan 4 270 och 11 540 kronor per dag, i snitt 56 procent, av matförsäljningen inte redovisades.

"Omvandlat till helårssiffror innebär detta oredovisad försäljning av mat på 2 462 837 kronor, exklusive moms", skriver verket.

I ett yttrande till skatteverket har Robins ägare medgett att träningskassören varit aktiverad och att det funnits tidsluckor i redovisningen. De skyller på felaktig hantering av personalen, men påpekar att redovisningen rättats till i slutet av varje dag.

De hävdar också att skatteverkets höjning av intäkterna från matförsäljningen på 56 procent är orimlig och saknar verklighetsanknytning. Det bland annat med hänvisning till att restaurangen inte har kapacitet att omsätta så mycket som skatteverket anser. Trots detta höjde krögarna själva – efter att skatteverket inlett sin granskning – Robins omsättning med 543 937 kronor i inkomstdeklarationen.

Genom åtgärden anser krögarna - enligt skatteverkets beslut - att de gjort den justering som kan vara aktuell för de oredovisade intäkterna.

Skatteverket tillbakavisar invändningarna och konstaterar att krögarna genom omsättningshöjningen underkänner sin egen tidigare redovisning. Med hänvisning till det och de stora bristerna i redovisningen höjer skatteverket skönsmässigt restaurangens intäkter med 1,5 miljoner kronor för år 2008.

Eftersom krögarna själva redan höjt omsättningen med 543 937 kronor blir slutsumman 956 067 kronor, som verket lägger på krögarnas inkomster för näringsverksamhet. Dessutom krävs de på skattetillägg.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons