Annons

Skola polisanmäls för outbildade elever

Transportstyrelsen har polisanmält Framtidsgymnasiet i Kristianstad. Enligt myndighetens kontroller har skolan ägnat sig åt allvarligt fusk. Skolan har intygat att elever gått färdigt sin yrkesförarutbildning trots att det, enligt gjorda kontroller, inte skett.
Kristianstad • Publicerad 19 februari 2020
En skola som utbildar yrkesförare polisanmäls, då det uppdagats att de rapporterat hur flera elever genomgått utbildningen – trots att de inte är färdiga. Arkivbild.
En skola som utbildar yrkesförare polisanmäls, då det uppdagats att de rapporterat hur flera elever genomgått utbildningen – trots att de inte är färdiga. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Transportstyrelsen polisanmäler Framtidsgymnasiet i Kristianstad för osant intygande.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Skolan har allvarligt brutit mot reglerna genom att systematiskt rapportera in att elever gått grundutbildning för yrkesförarkompetens, trots att de inte har genomfört hela utbildningen, säger, Magnus Janzén, inspektör på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Trots att elever inte var färdiga med sin yrkesförarutbildning har de rapporterats in som färdigutbildade. Enligt Transportstyrelsen har skolan även rapporterat att obehöriga samt icke antagna elever genomfört grundutbildning för yrkesförarkompetens.

Framtidsgymnasiets skolchef Fredrik Eriksson erkänner att skolan gjort fel.

– Vi har begått ett fel, det är inget att undanhålla. Men det har inte funnits något uppsåt att fuska eller att på något sätt mörka något. Det är av ren okunskap om vilka regler som gäller för den här elevgruppen som detta skett.

– Vi kommer skyndsamt att åtgärda detta.

Transportstyrelsen har granskat merparten av skolans rapporteringar mellan den 5 mars 2018 och den 23 april 2019. Totalt konstaterades 29 felaktiga rapporteringar.

Eleverna det rör sig om har enligt Eriksson läst de 280 timmar som de ska innan de går vidare med sin utbildning, men dessa kurser ska vara betygsatta innan de rapporteras in – och i Kristianstad har denna inrapportering inte skett i rätt ordning alla gånger.

Vid motsvarande program i Malmö har det däremot gått rätt till, enligt Eriksson.

Enligt Transportstyrelsen förekommer det också fall där skolan i Kristianstad har rapporterat in att elever har genomfört grundutbildning för yrkesförarkompetens, trots att eleverna inte varit behöriga och antagna till det program som erbjuder denna utbildning.

– En rätt utförd utbildning ger en väldigt god grund att stå på som blivande yrkesförare. När skolorna inte säkerställer elevernas kunskaper och färdigheter som utbildningen ska syfta till riskeras trafiksäkerheten och samhällets krav på god förarutbildning, säger Magnus Janzén.

– Elevernas säkerhet och kvalitet på utbildningen kommer i första hand för oss, säger skolchefen Fredrik Eriksson.

TT
Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons