Reportage

”Skönt med den extra garantin”

Varje hus har sin tid. Och nu är det dags för Jessica Lundgren och hennes man Sebastian att lämna över det faluröda huset med vita knutar till nya ägare. För att kunna göra det med extra trygg hand har paret låtit besiktiga huset och tecknat en försäkring som täcker dolda fel.
Publicerad 22 september 2022
Besiktningsmannen Andreas Karlsson  och mäklaren Viktor Sjunnesson går igenom huset med Jessica Lundgren.
Besiktningsmannen Andreas Karlsson och mäklaren Viktor Sjunnesson går igenom huset med Jessica Lundgren.

Familjen Lundgren flyttade till Glimminge utanför Broby 2017 i samband med att de köpte sitt andra hus. Det var en relativt nybyggd villa med stor tomt och plats för hela familjen. Bara att flytta in och njuta av närheten till sjön Tydingen och stillheten i naturen runt omkring. Första gemensamma bostaden var ett renoveringsobjekt som krävde alldeles för mycket tid och energi, minns Jessica med viss bävan.

– Vi ville ha ett praktiskt hus utan renoveringsbehov som låg lite avskilt. Men nu när flickorna börjat spela fotboll och de ska skjutsas hit och dit har vi bestämt oss för att sälja och bygga eget.

En idyll i prima skick.
En idyll i prima skick.
”– Besiktningen visade att det inte är något fel på huset. Allt såg bra ut.”
Jessica Lundgren

Parets 1,5 plansvilla är byggd 2008 och är i samma prima skick som när de köpte det. Därför kändes det självklart att använda Fastighetsbyråns populära tjänst Besiktigad inför försäljningen. Det innebär att en fackman från Anticimex eller OBM-gruppen genomför en besiktning och man som säljare kan teckna en så kallad dolda fel-försäkring. Många av de villor och fritidshus som Fastighetsbyrån säljer är besiktigade i förväg på detta sätt, det ger både köpare och säljare en extra trygghet.

– Besiktningen visade att det inte är något fel på huset. Allt såg bra ut. Men det är ändå skönt med den extra garantin som det innebär att ha tecknat en försäkring, säger Jessica.

Jessica Lundgren tycker att den extra garantin ger ett skönt lugn.
Jessica Lundgren tycker att den extra garantin ger ett skönt lugn.

Besiktningsmannen Andreas Karlsson började med att gå igenom alla rum på bottenplan. Han mätte fukt i känsliga områden som kök och badrum – vid vask, kyl och tvättmaskin bland annat. Sedan gick han vidare upp på ovanvåningen och undersökte även vinden. Utomhus kollades tak och grund lite extra noga, liksom krypgrunden.

När besiktningen av Jessicas och Sebastians hus genomfördes låg huset ute på Fastighetsbyråns hemsida under På gång, i samma veva ordnade mäklaren Viktor Sjunnesson även med energideklaration, beskrivningar och fotografering.

– När alla förberedelser är klara, har vi de bästa förutsättningarna för att få en lyckad och smidig försäljning, säger han.

En viss hårig familjemedlem vill vara i centrum.
En viss hårig familjemedlem vill vara i centrum.

För familjen Lundgren innebär den här husförsäljning att ännu ett nytt kapitel kan skrivas i deras bostadskarriär. Jessica är kock på en skola och Sebastian är rörmokare. Båda är ursprungligen från Hanaskog i Östra Göinge kommun och det är där de ska bygga sitt nya drömhus. På orten finns familj och vänner och närhet till skola och övrig service.

– Nu ska vi hem. Om planerna går som vi tänkt ska vi bygga eget hus. Vi har redan hittat en tomt och har färdiga ritningar. När detta är sålt trycker vi på den gröna on-knappen och sätter i gång, säger Jessica.

Det ska bli ett hus av modernt snitt, så kallad ladmodell, med stående drivvedsbetsad panel och stora fönsterpartier. Hela 165 kvadratmeter med öppen planlösning och garage. Om sisådär 1,5 år ska det stå klart.

– Vi kommer att anlita en firma som ska resa själva husets yttre skal och se till att det håller tätt, sedan ska vi bygga resten själva. Det är mycket enklare att bygga nytt än att renovera.

Familjen Lundgren

Vem: Jessica och Sebastian Lundgren, båda 30 år, döttrarna Alva och Lovis, 6 respektive 5 år, samt rödbruna labradoren Molle.

Gör: Jessica är kock på en skola och Sebastian arbetar som rörmokare.

Vad: Säljer en 1,5 plansvilla i Glimminge utanför Broby, där de bott i fem år, för att bygga eget hus i Hanaskog, söder om Knislinge i Östra Göinge kommun.

Om "Besiktigad"

När du tecknar Fastighetsbyråns paket Besiktning och dolda fel-försäkring får din bostadsannons märkas med ”Besiktigad”. När spekulanterna kommer till visningen finns ett exemplar av besiktningsprotokollet att ta del av.

Vad är ett dolt fel?

Utgångspunkten vid en försäljning är att fastigheten köps i det skick den faktiskt är på kontraktsdagen. De fel som säljaren därefter kan bli ansvarig för är så kallade dolda. Det är sådana fel som köparen:

• Inte har upptäckt innan köpet.

• Inte borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning.

• Inte borde ha misstänkt finnas med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick samt användning.

Läs mer på Fastighetsbyråns hemsida

”En trygghet för både köpare och säljare”

Mäklare Viktor Sjunnesson.
Mäklare Viktor Sjunnesson.

Viktor Sjunnesson, 27 år, är mäklare i Broby, där han är född och uppvuxen. Med en ekonomikandidat i bagaget bestämde han sig för att plugga till mäklare. Ett val han inte ångrat.

– Det är ett varierande och spännande yrke som aldrig blir enformigt. Det är fantastiskt roligt att träffa människor, säger han till Hej Kristianstad.

Viktor hjälpte Jessica och Sebastian Lundgren att sälja sitt hus i Glimminge med ”Besiktigat”.

Hur fungerar ”Besiktigat”?

– Poängen med tjänsten är att skapa en trygghet för både köpare och säljare. Att besiktiga ett hus är alltid bra så att köparen vet vad de köper, och får svart på vitt status på huset. Det innebär färre överraskningar för köparen i ett senare skede. Att göra en besiktning är i säljarens fall också skönt, för om det är något fel man inte vet om med huset, är det alltid bättre att detta kommer upp i ett tidigt skede.

Är det inte köparens ansvar att besiktiga huset?

– Köparen har undersökningsplikt, vilket ofta innefattar en besiktning, men inte nödvändigtvis. Om säljaren väljer att göra en besiktning känner köparna sällan behovet att kalla in en andra besiktningsman, utan nöjer sig med att själva undersöka huset på plats med hjälp av besiktningsprotokollet som redan finns. Anledningen till att säljare ofta vill göra en besiktning är för att kunna teckna en dolda-fel försäkring, och besiktningen ligger till grund för denna.

Vilken typ av ”dolda fel” brukar dyka upp?

– Det är som tur är ganska ovanligt med dolda fel, mycket tack vare att det görs ordentliga undersökningar av huset innan.

Vad brukar folk vara mest oroliga för?

– Fukt och fuktskador eftersom det är svårt att upptäcka själv om man inte har tillgång till fuktmätare.

Vad är det ”värsta” fel som upptäckts då du haft hand om försäljning?

– Det tråkigaste var just en vattenskada i ett badrum som upptäcktes vid en besiktning. Det var en ganska allvarlig vattenskada i väggen och hela badrummet fick renoveras av säljaren.

Lite personfakta om dig!

– Jag är född och uppvuxen i Broby. Är 27 år gammal och bor tillsammans med min flickvän Emelie i ett litet torp strax utanför Broby som vi hyr av mina föräldrar. Både Emelie och jag är uppväxta i hus och vi trivs bra här. Lite längre fram kommer vi säkert att skaffa eget hus men än så länge är detta perfekt för oss.

– Jag har musik som ett stort intresse och spelar på min fritid mycket piano. En inredningsdetalj jag gillar är när man använder musikinstrument, exempelvis en gitarr som hänger på väggen i stället för en tavla, eller ett fint piano.

Hur kommer det sig att du blev mäklare?

– Jag pluggade ekonomi och jobbade en kort tid på bank. Sedan gick jag en ettårig påbyggnadsutbildning till mäklare och fick min registrering hösten 2019. Våren 2020 precis då pandemin slog till var jag inkörd i jobbet. Man kan säga att jag kom in i en tacksam period då det blev ovanligt många affärer för oss mäklare.

Vad är det bästa med att vara mäklare?

– Ingen dag är den andra lik. Det är ett varierande och spännande yrke som aldrig blir enformigt. Det är fantastiskt roligt att träffa människor. Jag är intresserad av både folk och bostäder. Bostäder är ju en viktig del av människors liv.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.