Skördemaskinen är igång i morotsraderna
– Nyskördade morötter är trots allt godast, säger Pål Nilsson, vd för företaget Nyskördade Morötter i Fjälkinge om denna märkliga procedur.
I stället för att skörda morötterna under hösten och lagra dem svalt under vintern har han valt att utveckla en metod så att morötterna går att skörda även under vinterhalvåret.
– Genom att täcka de färdigväxta morotsraderna med plast och ovanpå det strö ut halm på hela fältet, så skyddar vi morötterna mot frost, säger Pål Nilsson.
Snön fungerar som ytterligare isolering, men är inget som kan tas för givet. Fjälkinge är basen för verksamheten, men den här dagen har skördemaskin, traktorer och vagnar förflyttats till Hovby. Företaget Nyskördade Morötter på Lyckås Gård är ensam i Sverige om att plocka upp den populära grönsaken ur jorden så här års.
– Raderna är ungefär 400 meter långa, säger maskinskötare Ingemar Svensson. Och i dag kör vi tre rundor, det vill säga 2400 meter, och tar upp mellan 40 och 50 ton morötter.
De fraktas till Fjälkinge för paketering och vidare leverans till butik. Där är de framme i nästa vecka.
– Moroten står emot frosten bra, säger Ingemar Svensson. Ner till fem minusgrader är det inga som helst problem att plocka upp dem. Är det tio-femton grader kallt är det mer troligt att det är maskinen som krånglar. Morötterna sås i mitten av mars och i olika intervall under april och maj och i in i juni. De slutar att växa i oktober och täcks med halmen i slutet av oktober. Sorten heter artico och av de ungefär 7000 ton morötter som företaget producerar per året, är det en tredjedel som skördas under vintern.
– Vår målsättning är att öka produktionen till 9000 ton inom de närmaste två åren, säger Pål Nilsson.
Moroten gick om tomaten i popularitet för ett tag sedan och bara bananen är större. Varje svensk konsumerar i genomsnitt elva kilo morötter per år.
Varför då denna popularitet?
– Moroten kan användas till så mycket, både i maten och rå. Den är billig, lite försvinner vid användandet, smaken är god och karotin är nyttigt, säger Pål Nilsson.
De nyskördade morötterna från Kristianstadstrakten leveras som längst till butik i Luleå. Kyla är viktigt under transport och förvaring i butik, men också hemma i kylen.
– Morötter ska förvaras så kallt som möjligt, betonar Pål Nilsson.
– Inte längst ner i svalen, utan högst upp i kylskåpet.
Karin Hallengren
044-18 56 48
karin.hallengren@kristianstadsbladet.se