Annons

Släktforskare på hög nivå

Nyinflyttade Kristianstadsbon Birger Bergenholtz tar plats i styrelsen för Sveriges släktforskarförbund.
Kristianstad • Publicerad 27 augusti 2009
Birger Bergenholtz är nyinflyttad i Kristianstad. Bild: Sandra Henningsson
Birger Bergenholtz är nyinflyttad i Kristianstad. Bild: Sandra HenningssonFoto: 

Birger Bergenholtz flyttade tidigare i år till Kristianstad från Sövde i Tomelilla kommun, där hans fru har verkat som kyrkoherde.

Med sig till Kristianstad tog han sitt intresse och engagemang för släktforskning. Han har släktforskat sedan 1997 och har de tre senaste åren suttit i styrelsen för Skånes genealogiska förbund.

Annons

Nu breddar han engagemanget som nyinvald i styrelsen för Sveriges släktforskarförbund vid förbundets årsstämma i helgen.

– Det känns trevligt. Skåne har saknat en representant i styrelsen det senaste året, säger han.

Hans nya uppdrag innebär fem resor om året till Stockholm.

– Eftersom det är en ideell förening innebär det rätt mycket arbete. Det är en väldigt liten organisation med få anställda. Förbundet är först och främst till för medlemmarna för att ta fram olika typer av material som släktforskarna kan ha glädje av.

En annan uppgift för förbundet är att vara en remissinstans till regeringen.

– Det vi kan försöka påverka är folkbokföringen och se till att den är tillgänglig. Det har varit förnämligt i Sverige i alla tider. Det är det lättaste landet att släktforska i. Kyrkböckerna har alltid varit offentliga.

Han säger att intresset för att släktforska har ökat den senaste tiden.

– Det har blivit ett oerhört intresse efter tv-programmen där kändisar finner sina rötter. När man väl har blivit intresserad är det svårt att släppa.

Själv har han hunnit släktforska i Kristianstad en del sedan han flyttade hit, men befarar att det blir mindre av sådant när styrelseuppdraget kommer i gång.

Han gläds över det stora intresset i Kristianstad för släktforskning.

– Kristianstads förening är en av de största i landet i förhållande till antalet kommuninvånare och den största i Skåne.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons