Annons

Smala och svaga gäddor i Hammarsjön

Just nu pågår en undersökningen om fisktillståndet i Hammarsjön. Detta sedan fritidsfiskare slagit larm om att gäddorna är magra, smala och svaga.
Kristianstad • Publicerad 19 april 2001

Det stämmer att folk påtalat detta. Om det är riktigt eller bara en villfarelse återstår att se. Vi har tagit uppgiften på fullt allvar och tillsatt en utredningsman, säger Claud Hamilton, ordförande i Nedre Helgeåns fiskevårdsförening.

Det var i samband med föreningens årsmöte som frågan togs upp.

Annons

Biologen Mikael Svensson, Hästveda, är den som fått i uppdrag att utreda förhållandet. Han säger:

Jag har inte kommit så långt ännu. Och vill därför inte kommentera det hela just nu. Men jag har samlat in uppgifter om gäddor från andra sjöar i Skåne, vägt och mätt dem. Tyvärr har gäddfisket ännu inte riktigt kommit igång på grund av den kylslagna väderleken.

Det krävs liksom att man får se en gädda som dragits upp från Hammarsjön för att man skall kunna gå vidare, betonar Mikael Svensson.

Carsten Axland, fiskeskribent i Kristianstadsbladet, berättar att han i slutet på förra året fiskade gäddaor i Hammarsjön.

Jag tog upp tre gäddor. De var som slipsar. Jag blev förvånad eftersom de vid den tidpunkten skall vara stora och trinda. Jag tog kontakt med en yrkesfiskare i Hammarsjön och han förklarade att det inte fanns någon mört och mat till gäddorna, berättar Carsten Axland.

Sven Olsson från Köpinge fiskvårdsförening brukar ta prover vid Kavrö prov.

Han berättade för mig att just i september 2000 visade zinkproverna på 60 mikrogram/liter mot normala fyra, framhåller Carsten Axland.

De fiskare som tagit upp gäddor ur Hammarsjön betonar nu att de ser normala ut.

Vi misstänker att den tipp som fanns på Hedentorp och som var i bruk på slutet 60-talet är boven i dramat, säger Carsten Axland.

Det gjordes provfiske 1995 i Hammarsjön. Då noterades inget anmärkningsvärt. Nya prover lär tas inom kort för att bringa klarhet i det hela.

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons