Annons

Smalare utbud på Komvux efter nyår

Med en minskning av de kommunala anslagen med 2,5 miljoner kronor blir det snävare på Komvux. Redan till våren kommer det att märkas och hösten 2003 kan de flesta yrkesutbildningarna ha försvunnit ur utbudet.
Kristianstad • Publicerad 18 december 2002

Höstterminen 2002 kunde Komvux erbjuda 1064 platser på gymnasiesidan. – Nu ska vi ner till 651, berättar Karin Nilsson, biträdande rektor. Eftersom Kristianstad har en god arbetsmarknad hade man kanske inte kunnat fylla dessa tusen platser till nästa läsår, men långt över de 600 som nu står till buds. Högkonjunkturen varar dock inte för evigt, varnar hon. Då den vänder har många ingenstans att ta vägen. – Vi gjorde oerhört stor nytta då Nolato sa upp några hundra anställda för en del år sedan. Det Karin Nilsson efterlyser är en dialog med de nya kommunpolitikerna. I januari ska kurskatalogen förberedas och skolledningen behöver snart veta vilket utbud de ska ha med inför hösten 2003. Att kunskapslyftet skulle försvinna var man förberedd på. Men att kommunen samtidigt skulle dra in 2,5 miljoner kronor av anslaget, kom som en kalldusch. Tio lärartjänster försvinner redan efter jul, ytterligare tio tjänster ska bort till hösten. Men verksamheten fortsätter och de mest prioriterade kommer även fortsättningsvis att beredas plats. Det är främst utbudet av gymnasiala utbildningar som kommer att smalna av. Det som kommer att finnas kvar under Komvux paraply är SFI, grundläggande vuxenutbildning, särvux, kvalificerade vuxenutbildningar (KY) samt vissa påbyggnadsutbildningar. – Den så viktiga omvårdnadsutbildningen kan tyvärr inte nystarta till våren, beklagar Karin Nilsson. Omvårdnadsutbildningen är på 30 platser och leder alltid till arbete, fortsätter hon, och under fem år har dessa platser gått att fylla. Även de populära data- och ekonomiutbildningarna blir färre och säljutbildningen hänger i luften. Däremot kommer treterminskursen till redovisningskonsult att finnas kvar. I fortsättningen måste Komvux bli mer lyhörd för vad arbetsmarknaden och kommunens invånare behöver. – Men är det något vi är bra på, så är det flexibilitet, säger Karin Nilsson. Åsa Carlsson-Noväng 044-185500 asa.carlsson-novang@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons