Annons

"Smittan får absolut inte spridas"

Kristianstad • Publicerad 30 januari 2004

– Det var tråkigt. Vi var inte alls beredda på det. Nu väntar vi på provsvar och får se om det är fler grisar.

Det säger Fredrik Johansson, som arbetar på Karsholms gård där den salmonellasmittade grisen upptäcktes. Han sköter gården medan arrendatorn, hans pappa, är på utlandsresa. Efter beskedet har gården iakttagit extra försiktighet i skötseln av grisarna.

Annons

– Det gäller att vara väldigt noga med hygienen. Smittan får absolut inte sprida sig. Nu är det bara en person som håller till bland slaktsvinen.

Det finns ännu inget besked varifrån smittan kan ha kommit.

– Vi har ett mellangårdsavtal med en besättning. Vi får se om smittan kommer därifrån eller inte.

Jordbruksverket isolerade gården med plats för 2400 slaktsvin, efter att det salmonellasmittade svinet upptäcktes i torsdags.

Länsveterinären Lennart Sjöland säger att inga vidare åtgärder har vidtagits under torsdagen. Provsvaren efter obduktionen av grisen väntas komma tidigast idag, men sannolikt i början av nästa vecka.

– Provtagningsresultaten avgör om man kanske inte behöver avspärra gårdens båda svinavdelningar. Man kan misstänka att åtminstone den ena gruppen, som den smittade grisen kom ifrån, kan bära på mer smitta, säger han.

Gården har inte behövts spärras av.

– Inte med band eller något sådant. Det enda är att man i avvaktan på provsvaren inte får lov att sälja eller köpa in djur, mer än vad som är absolut nödvändigt.

Lennart Sjöland säger att det inte finns något som talar för att salmonellasmittat kött från gården kan finnas ute i konsumentledet.

– Vi har ingen anledning att göra något beslag av kött. Det gör man om man konstaterar smitta i en slaktsvinsgrupp. Här var det ungsvin och då är det inte aktuellt.

Marcus Haraldsson

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons