Annons

Socialdemokratisk politiker anklagas för jäv

Trots att den socialdemokratiske politikern Ingvard Edvardsson arbetar inom räddningstjänsten deltog han i beslutet då kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterade en tillfällig lösning för räddningschefstjänsten på onsdagen.
Kristianstad • Publicerad 20 december 2002

Ingen av politikerna, inte heller Edvardssons politiska motståndare, reagerade på förhållandet vid mötet. Men efteråt har frågan diskuterats. – Hade jag varit i samma situation som Ingvar Edvardsson så hade jag ansett mig jävig. Det är oerhört känsligt att fatta beslut om den egna arbetsplatsen, säger Göran Montan (m). Ingvar Edvardsson själv anser inte att han gjort något fel. – Nej. För det första har jag ingen ledande befattning inom räddningstjänsten, för det andra har jag inte sökt tjänsten, förklarar han kort. Inte heller ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, Heléne Svensson (s), tycker att Ingvar Edvardsson var jävig. – Såvitt jag kan se råder det inget jävsförhållande på grund av att man är anställd, säger hon. Det finns flera liknande exempel i kommunen, i alla partier. Bland annat har vi lärare som sitter i barn- och utbildningsnämnden. Hon medger dock att det finns fall då en politiker, även om jäv formellt inte föreligger, kan och bör avstå från att delta i beslut. – Personligen har jag nog varit övertydlig och hellre avstått från att delta i beslut om jag varit tveksam. I det här fallet ser jag dock inte den kopplingen, säger Heléne Svensson. Matti Stenrosen 044-185500 matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons