Annons

Sofi från Östanå fast i avspärrad palestinsk by på Västbanken

Sofi Weckner, 23 år, från Östanå och sex ytterligare svenskar är instängda i en palestinsk by på Västbanken. Israeliska militären har spärrat av byn.
Kristianstad • Publicerad 5 juli 2008

Byn Nilin i närheten av Tel Aviv invaderades på fredagsmorgonen av israeliska armén som utlyste utegångsförbud och spärrade av byns tre infarter.

Sofi Weckner och sex andra svenskar i organisationen International Movement for solidarity tog sig in vid sidan av avspärrningarna på fredagen och befinner sig i en byggnad i centrala byn. Hon beskrev under lördagen läget som kaotiskt med flera skadade.

Annons

- Tio jeepar åker runt och skjuter gummikulor och tårgas på folk. Tårgas in i hus är ganska farligt.

Under söndagen tilltog skjutandet och svenskarna kunde inte gå utanför dörren av rädsla för att bli arresterade.

- Militären och Border police har varit inne i byn hela natten och skjutit. Det är fortfarande utegångsförbud. Under lördagen ska 16 personer ha skadats och i dag har en person blivit gripen. De släpper inte in media eller medical team. Folk kan inte gå till sina arbeten. Det blir värre och värre för var dag.

Under söndagen vågade heller inga affärer hålla öppet och varken mat, medicin eller andra förnödenheter kunde komma in i byn. Militären har utlyst området till en "militär zon" och tillåter inte ens fredliga demonstrationer.

Sofi säger att 70 procent av marken i byn har ockuperats av israeliska bosättare och att byn har delats på mitten för att skilja åt bosättningarna från de palestinska områdena. För två år sedan påbörjades byggandet av en mur tvärs genom staden, men bygget har förhalats av en rättslig process.

- De två senaste månaderna har man börjat bygga på muren igen. Det är den som folk demonstrerar mot. Det är mellan 200 och 500 personer som demonstrerar varannan dag. Soldaterna skjuter mot folk med tårgas, gummikulor och ljudbomber och 160 personer har skadats och fått ta sig till sjukhus under de två månaderna, säger Sofi.

- Häromdagen var en liten pojke som blev skjuten i armen med skarpa skott. De används annars bara för att skjuta upp i luften.

Sofi och de övriga i organisationen International solidarity movement (ISM) vill med sin närvaro hålla nere våldet mot palestinierna och har därför som mål att stanna så länge de behövs. Enligt henne är det inga andra utländska medborgare eller medlemmar ur andra organisationer i byn. Hon säger att de inte är rädda för egen del.

- Om det är internationella eller israeler band byborna får de egentligen inte skjuta.

Hon kom till byn under fredagen efter att ha befunnit sig på Västbanken i tre veckor. Svenskarna vet inte hur länge de kommer att vara fast i byn. Svenska konsulatet i Jerusalem har rått dem att stanna kvar och ta det lugnt.

Annons

- Vi håller givetvis kontakt med svenskarna och avvaktar på att vägspärrarna ska hävas. Enligt FN kan det dröja uppemot en vecka. Som vi har fattat det befinner de sig inte i någon omedelbara fara, säger Petra Hansson på Utrikesdepartementets pressjour.

- UD avråder sedan länge alla resor till Västbanken med omnejd. Det har varit ett svårt säkerhetsläge en längre tid och vägspärrar och annat gör det svårt att röra sig i området.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons