Annons

Sopavgift ökar till 1850 kronor

Renhållningsbolaget vill höja sopavgifterna med 9,2 procent från första februari. För ett villahushåll med 14-dagarshämtning ökar kostnaden till 1850 kronor per år.
Kristianstad • Publicerad 13 december 2002

Tage Winberg (s), ordförande i Kristianstads renhållningsbolags styrelse, håller med om att 9,2 procent är en stor höjning. – Men många kommuner höjer betydligt mer. Vår höjning är, kan man säga, rätt så normal, säger han. Bakgrunden är förstås deponiskatten, som från årsskiftet ökar med 28,5 procent. Att höjningen av deponiskatten påverkar avgifter i Kristianstad kan verka märkligt. Sedan Härlövstippen stängdes har Kristianstad ingen deponi för sopor. – Nej, men vi skickar det avfall som ska deponeras till Hässleholm, och där höjs avgifterna till följd av deponiskatten. Vi påverkas så att säga bakvägen, förklarar Tage Winberg. Men det finns fler orsaker till att Kristianstads Renhållnings AB, KRAB, vill höja soptaxan. Bolaget gjorde förra året en förlust på 4,9 miljoner kronor. I år beräknas resultatet landa på minus 6,6 miljoner. Det beror bland annat på driftstörningar på biogasanläggningen i Karpalund och att sophanteringen blev dyrare än beräknat i samband med att Härlövstippen stängdes. Eftersom kommunfullmäktige stoppade utbyggnaden av källsorteringssystemet skickas betydligt mer sopor än beräknat till Hässleholm för deponering. Kommunfullmäktiges beslut har också inneburit att det idag finns tre olika system för sophämtning i Kristianstad. Ett traditionellt med källsortering, ett utan källsortering samt ett för hyresfastigheterna. – Vi vill så snart som möjligt ha ett likartat system i hela kommunen, säger Tage Winberg. Med ett system för hela kommunen skulle det vara lättare att rationalisera och effektivisera verksamheten. KRAB:s ordförande påpekar dock att bolagets personal redan idag gör stora ansträngningar i den vägen. – Vi försöker förbättra och effektivisera så mycket som möjligt, men vi har fortfarande kvar bristen mellan inkomster och utgifter, säger Tage Winberg. Genom att höja avgifterna med 9,2 procent räknar vi med att hamna på plus minus noll i budgeten. Om renhållningsbolagets styrelse får som den vill höjs sopavgifterna från den första februari. Att det inte sker redan vid årsskiftet beror på att kommunfullmäktige, som slutligen avgör frågan, inte hinner fatta beslut innan dess. Matti Stenrosen 044–18 55 90 matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons