Annons

Sophämtningstaxan höjs

Kristianstadsborna har dyrare avgifter för sophämtningen att vänta. Redan nästa vecka förväntas kommunstyrelsen fatta beslut i frågan.
Kristianstad • Publicerad 13 december 2002

Det är kommunfullmäktige som slutligen beslutar om nya avgifter för sophämtningstaxan, men det görs på förslag från Kristianstads Renhållnings AB, KRAB. Och ett sådant är på väg, bekräftade KRAB:s vd Sven-Jörgen Persson på torsdagseftermiddagen. – Jag hoppas att vi har ett förslag att skicka till kommunstyrelsen i morgon (läs idag). Det blir en höjning över hela linjen, säger Sven-Jörgen Persson, som inte ville avslöja något om procentsatser förrän KRAB:s styrelse sagt sitt. Orsaken till att KRAB behöver stärka sin ekonomi är enligt delårsbokslutet bland annat driftstörningar på biogasanläggningen i Karpalund och att sophanteringen blev dyrare än beräknat i samband med att Härlövstippen stängdes. Genom avgiftshöjningen tillfredsställer KRAB även krav från kommunens ekonomidirektör Per Persson, som i ett yttrande konstaterar att företaget har en så ansträngd ekonomi att avgiftshöjningar är nödvändiga "omgående". I samband med utbyggnaden av biogasanläggningen i Karpalund har KRAB begärt om att få en utökad kommunal borgen för lån. Bolaget har också bett att kommunen, som äger 99,9 procent av KRAB, ska teckna aktier för tio miljoner kronor i en nyemission. Ekonomidirektören är positiv till en utökad kommunala borgen. Han kan till och med tänka sig att utöka den kommunala borgen mer än vad KRAB ansökt om, med 50 miljoner kronor. Men inte utan vidare. Med hänvisning till att renhållningsbolaget förra året gjorde en förlust på 4,9 miljoner kronor och i år beräknas landa på minus 6,6 miljoner, anser Per Persson att kommunstyrelsen först bör ge KRAB i uppdrag att redovisa de åtgärder som bolaget ska vidta för att få ekonomin i balans. Även de tio miljoner kronorna i tillskott anser ekonomidirektören vara rimliga, men inte i form av en nyteckning av aktier. Han ser hellre att kommunen som ägare skjuter till de pengarna, med villkoret att de betalas tillbaka till kommunen så snart bolagets ekonomi medger det. Också Åhus hamn & Stuveri AB, som ägs till 54 procent av kommunen, har ansökt om att kommunen ska borga för lån till investeringar. Hamnbolaget har bland annat investerat i tält för att kunna lagra salt åt Vägverket. Företaget behöver också låna pengar för att renovera kajen och till förändrad sträckning av Lotsgatan. Ekonomikontoret föreslår att ramen för tecknande av borgen till Åhus Hamn & Stuveri utökas med 50 miljoner kronor. Förslagen ska behandlas av kommunstyrelsen i nästa vecka. Matti Stenrosen 044-18 55 90 matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons