Annons

Spröda röster värmde i decemberkvällen

I lördags var det dags att kröna Kristianstads Lucia och det var ett gäng smånervösa tjejer som samlades i receptionen på Grand Hotel.
Kristianstad • Publicerad 8 december 2002
Foto: 
Kristianstads ungdomsmusikkår tågade fram på Västra Storgatan.
Kristianstads ungdomsmusikkår tågade fram på Västra Storgatan.Foto: 
Prästen Olof Sandström kröner Kristianstads lucia 2002: Hanna Pedersen. Bilder: RONNIE SMITH
Prästen Olof Sandström kröner Kristianstads lucia 2002: Hanna Pedersen. Bilder: RONNIE SMITHFoto: 

Där ska nämligen lucia och hennes tärnor bo den kommande veckan. Allt för att kunna hålla det späckade schemat som de har framför sig. I receptionen på Grand Hotel var det liv och rörelse under lördagsförmiddagen. – Kan man stryka här på hotellet? Mitt linne är skrynkligt, undrade en av de åtta tärnorna. Det skulle också bestämmas vem som skulle dela rum med vem och om man skulle hinna äta något innan dagens program drog igång. Klockan 12.30 var det avgång från Grand Hotel och bilfärd till Söderportskolan där kortegen utgick ifrån. Som tur var så fick flickorna låna så kallade Lotta-pälsar att ha över sina tunna linnen, för det var verkligen kalla vindar i lördags. Efter kortegen genom staden fick lucia och tärnor lite ledigt fram till klockan 16 då kröningens hölls i Heliga Trefaldighetskyrkan. Kanske lockade det med värme och julmusik för det var mycket folk i kyrkbänkarna och en förväntansfull stämning i väntan på lucia och hennes tärnor. Christianstads Symfoniker inledde med Procession of the Sardar och flickorna tågade in i kyrkan. Lions president Ulf Göransson hälsade välkommen och talade lite om traditionen kring lucia. Enligt legenden så var det en jungfru från Syracusa som led martyrdöden och det är till minne av henne som lucior runt om i Sverige sprider ljus vid denna mörka tid. Musikskolans yngsta blåsorkester Blåsvädret spelade gungande julblues och Flute for fun fortsatte med A child is born. Alltmedan lucia och hennes tärnor väntade på sin tur. Efter gemensam psalmsång var det så dags för Kristianstads lucia år 2002 att krönas av prästen Olof Sandström. Och så var hon här till slut, med hopp om ljus. Flickornas spröda röster värmde gott i den kalla decemberkvällen och hade man inte känt av julstämning innan, så gjorde man det garanterat nu. Helena Heliosson 044–185500 helena.heliosson@kristianstadsbladet.se

kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons