Annons

Statsministern har fem som sköter posten

30 brev om dagen. Så mycket post dimper ner i statsministerns brevlåda. Varje dag, året om. Där hamnar kanske brevet från en Tollarpsbo tillsammans med ett brev från den peruanske utrikesministern.
Kristianstad • Publicerad 4 januari 2001

Under förra året registrerade statsrådsberedningen över 11000 brev. 300 av dem kom från barn.

– Vi får ett par brev i veckan från barn runt om i Sverige. Många av dem kommer med förslag om vad statsministern bör göra, berättar registrator Ulla Hildert som öppna och registrerar alla brev. Men de svenska barnen hör inte bara av sig med fantasifulla och engagerade idéer, utan berättar också om vad de tycker och tänker om det som händer i världen.

Annons

–De skriver att de är emot krig och fattigdom, att de inte trivs i skolan och att de skulle vilja ha högre veckopeng. Kanske hoppas de att statsministern ska lyssna och höja barnbidraget, säger Ulla Hildert. Den förhoppningen kommer på skam. Statsminister Göran Persson (s) läser inte själv de brev som skickas till honom. Han har ett antal brevsvarare anställda, deras arbetsuppgift är att läsa alla brev och svara på de som anses viktiga.

Brevskrivarna är politiskt tillsatta och ska dela statsministerns socialdemokratiska värderingar. De avgör vilka brev som får svar.

–Men vi svarar på alla brev som barn skriver. Det anses viktigt att barns frågor tas på allvar, säger Ulla Hildert.

malin.ullman@kristianstadsbladet.se

Av Malin Ullman 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons