Annons

Stigande trend fortsätter – 17 nya fall

Antalet fall av covid-19 närmar sig nu 400 i Skåne. 17 nya hade tillkommit på torsdagen.
Kristianstad • Publicerad 9 april 2020
Foto: Mikael Persson

Den senaste veckan har Smittskydd Skåne sett en stigande trend av nyupptäckta fall, när från sju till tolv fall per dag. Den stigande trenden ser ut att hålla i sig med 17 nya på torsdagen.

Totalt har Skåne nu 395 konstaterade fall, men mörkertalet är stort eftersom prover tas endast på de som läggs in på sjukhus eller bor på äldreboende.

Annons

I dagsläget vårdas 46 covid-patienter på sjukhus, varav 18 i intensivvård. Totalt har 19 coronasmittade avlidit på sjukhus.

Inför påskhelgen uppmanar biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck återigen alla att avstå från resor som inte är nödvändiga.

– Men det innebär inte att man måste sitta inomhus hela påskhelgen. Tvärtom – var gärna ute och njut av naturen, säger han.

Så länge man frisk och undviker nära kontakt med andra ser han inga problem med det.

Annika Kruuse, enhetschef på Regional utveckling, rekommenderar Skåneleden som ett alternativ för den som vill ge sig ut.

– Jag kan till exempel tipsa om Fulltofta naturcentrum mitt i Skåne. Därifrån kan en göra både korta och långa vandringar. En annan favorit är att utgå från Brösarp och sedan gå norrut genom magnifika bokskogar, västerut till fantastiska Brösarps backar eller österut mot havet, säger hon i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Fakta

Råd till allmänheten

• Stanna hemma om du känner dig förkyld. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Ha ingen närkontakt med personer över 70 år.

• De flesta med symptom behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Ring 1177 eller din vårdcentral om du behöver mer råd och stöd än det som finns på webbplatsen 1177.se – här hittar du också självskattningstestet.

• Om du har allmänna frågor kan du läsa mer på krisinformation.se eller folkhälsomyndigheten.se eller ringa 113 13

• Om du är över 70 år – försök att hålla dig hemma och be om hjälp.

• Alla kan bidra genom att inte sprida smittan vidare: tvätta händerna, hosta och nys i armvecket.

• Det finns flera webbplatser med information: 1177.se, skane.se/coronavirus, Folkhälsomyndigheten, Krisinformation.

Här saknas innehåll

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons