Annons

Stor ökning av värstingväxt som kan knäcka avloppsrör

Växten parksliden har rötter som kan förstöra husgrunder. Boerstånds kan döda kor och förgifta människor via spannmål. De är två av tre värstingar när det gäller invasiva främmande växter.
Kristianstad • Publicerad 29 juli 2019
Det är parkslidens stjälkar som liknar bambu, men det döljs av bladen.
Det är parkslidens stjälkar som liknar bambu, men det döljs av bladen.Foto: Jan Bärtås

Den bambuliknande parksliden kommer ursprungligen från Asien och har ökat jättemycket i Skåne enligt länsstyrelsens expert Nils Carlsson. Den kan bli runt tre meter hög och finns bland annat vid Ivösjön.

– Rötterna når ner till 4,5 meters djup och det räcker med 0,7 gram rotfragment för att få ett helt nytt system av växten, säger han.

Annons

Parksliden är i stort sett omöjlig att bekämpa och är ett enormt problem för samhället. Nils Carlsson berättar att dess rötter kan knäcka avloppsrör, asfalt och förstöra husgrunder.

– Storbritannien lägger årligen 2,5 miljarder kronor på att bekämpa parksliden. Där kan villaägare som har parkslide på tomten inte försäkra sitt hus.

Kommuner vet inte hur de ska kunna följa sina översiktsplaner och bebygga drabbade områden. Ingen vill ta emot jorden där det har växt parkslide och det är inte helt klart hur den destrueras.

– Att elda upp den kostar, säger Nils Carlsson.

Han menar att i dag när folk ska bekämpa parksliden leder det ofta till spridning i stället. De kör med jord i öppna släp och skvätter grobara bitar.

– Det syns av parksliden som växer längs vägarna att de gör så. Men jord med parkslide ska läggas i väl förslutna säckar och läggas i brännbart.

Nils Carlsson berättar att avfallsaktiebolaget Sysav har haft skyltar ute om hanteringen och att det finns kommuner som har satt ut containrar i problemområden för invasiva växter.

– Det börjar komma mer och mer, säger han.

En ganska ny invasiv värstingväxt är boerstånds. Den kommer från Sydafrika och började dyka upp i Skåne för 20 år sedan, men ökar nu. Det är en ört med gula blommor som är giftig för betande djur. Både vilda och tama djur är i farozonen.

– Kor kan dö av den. Också människor kan drabbas. Om den växer ut i spannmål kan vi få in gift i bröd. Den är i stort sett helt resistent mot bekämpningsmedel.

Annons

En annan växt från Sydafrika som Nils Carlsson bedömer som jätteproblematisk är den lågt växande marktäckaren kotula.

– Kotula sprider sig i nordöstra Skåne och gör alla strandängar gula. Det tråkiga är att där växte det en massa olika inhemska arter. Det har gått väldigt snabbt och det är mycket mindre av det som fanns innan, säger han.

Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons