Annons

Stora Torg kan få terrasser

En brunn? Eller 18 fontäner? Eller varför inte 112 vattenspel? Och en stor terrass framför Kronohuset med både servering och scen. Nu går startskottet för nästa stora steg mot en ny gatubild i centrala Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 19 april 2001
Ett steg mot framtidens torg. De båda göteborgsarkitekterna Lina Lindquist och Pe Ge Hillinge presenterar sin idé om Stora Torg i Kristianstad för handelsföreningens Åke Andersson och Hans Olsson. Bild: TOMMY SVENSSON
Ett steg mot framtidens torg. De båda göteborgsarkitekterna Lina Lindquist och Pe Ge Hillinge presenterar sin idé om Stora Torg i Kristianstad för handelsföreningens Åke Andersson och Hans Olsson. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Det kändes nästan som att gå in till ett möte med de tolv edsvurne männen men så var det naturligtvis inte.

Nej, men däremot fick en grupp utvalda politiker, tjänstemän, handelsfolk och nästan alldeles vanliga Kristianstadsbor igår för första gången se tre förslag till hur man kan bygga om Stora Torg. Och även om de tre arkitektgrupperna valt olika sätt att tackla framtidstorget hade de två saker gemensamt, nej tre.

Annons

För det första – den omdebatterade vattenskulpturen Ikaros saga tycks vara all.

För det andra – den ersätts av andra vattenidéer, Kristianstad vill behålla sin Vattenriket-profil.

För det tredje – bilen sparkas inte bort. Det kommer att bli möjligheter både att köra exempelvis Nya Boulevarden fram och parkera på torget. Trion Lina Lindquist, Torbjörn Andersson och Pe Ge Hillinge på Sweco FFNS arkitektbyrå i Göteborg som ritat piazzan framför Domus, pratar i termer av att ”spänna ut torget till alla husen runt det”. Något som skall ske genom att höja upp torget, lägga flera linjer med 60 centimeter höga murar som också kan fungera som sittplatser, skapa en terrass mot Kronohuset, använda gula Kristianstadsklinkers samt sänka ned Nya Boulevardens bil- och busstrafik och låta cyklisterna köra på en ramp mellan körfälten.

Och så skall det bli dämpad belysning med bland annat fasadbelysningar som får ersätta traditionella gatlyktor.

Nånstans mitt på torget vill de också skapa en tre meter djup belyst brunn med galler där ”Kristianstads klara goa vatten får sippra fram”, som Lina Lindquist förklarade det. Landskapsarkitekterna Christer Göransson och Anders Folkesson talade om Kristianstad i Kvadrat, ett stort flexibelt torg som tydligare knyts ihop med befintliga gågator och Lilla Torg. Också de hade tankar om terrassering upp mot Kronohuset.

Dessutom vill man se stora granithällar och smidesstaket som för tankarna tillbaka mot Kristianstads gamla kanalsystem – fast alltså i modern tappning där gatsten ersätter vattenytorna.

Denna arkitektduo knyter också an till Kristianstads Vattenriket-profil genom att placera ut inte mindre än 18 fontäner runt om på torget. Räntfors arkitektkontor låter en diagonal från kyrkan ner mot en av gågatorna koppla ihop resandeströmmen in mot city, tillåter bilparkering på ena sidan diagonalen medan fotgängare och kanske cyklister får den andra mer för sig själv. Här finns också tankar om ett 112 punkter stort vattenspel att släppas fram under kontrollerade former.

Och framför Kronohuset byggs en stor terrass upp att härbärgera såväl servering som en scen, en nog så tilltalande tanke i stället för de vedervärdiga lastbilsflak som ibland släpas fram för att tjänstgöra som scen.

Därmed har startskottet gått för Projekt Stora Torg. –Vi presenterade förslagen i förmiddags för kommunstyrelsens arbetsutskott. Nu har en del politiker, tjänstemän och handelsfolk också fått ta en första titt på dem.

–Nästa steg blir den offentliga debatten som måste få ta sin tid. Förslagen kommer att ställas ut i Borgmästargårdens skyltfönster och även presenteras i kommunens tidning, förklarar stadsarkitekt Tomas Theander.

Annons

En av flera synpunkter han fick med sig från detta första möte kom från företrädaren Sune Friström som deklarerade att han tyckte det var dags få bort bilarna ”på riktigt” från torget. Och även om han tyckte förslagen var likartade menade han också att det fanns många bra idéer att ta fasta på.

Det återstår att se om kristianstadsborna i gemen håller med, åtskilliga tycks efterhand ha blivit alltmer kritiska till piazzan framför Domus. Eller rättare sagt till den biltrafik som fortfarande tillåts där. Nu får man ju chansen tycka till redan innan planerna låsts fast.

ulf.matson@kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons