Annons

Större intresse för biogasdrivna fordon

Kristianstad • Publicerad 16 januari 2004

Intresset för att driva fordon med biogas blir allt större. På tre år har försäljningen i Kristianstad ökat med 600 procent, enligt ett arbetsmaterial som C4Teknik tagit fram.

Biogasen mäts i MWh (megawattimmar), och när Kristianstads kommun inledde produktionen såldes biogas motsvarande 1570 MWh. Förra året såldes 9494 MWh, och under de närmaste fem åren räknar C4Teknik med att försäljningen ska öka till omkring 30000 MWh.

Annons

För att möta det ökade behovet diskuteras nu en investering i en ny så kallad uppgraderingsanläggning för biogasen. Det innebär en investering på 13 miljoner kronor, varav staten förväntas bidra med 3,9 miljoner inom ramen för det så kallade klimatinvesteringsprogrammet, klimp.

Den nya uppgraderingsanläggningen ska – om den blir av – i huvudsak användas för att täcka behovet för bussar, medan biogasen från den befintliga anläggningen i Karpalund ska säljas via tankstationen vid centrala reningsverket.

Arbetsmaterialet ska ligga till grund för en förslag, som inom några månader ska ligga på politikernas bord.

Matti Stenrosen

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons