Annons

Stöttning ska ge motivation

Ungdomar som inte har fullständiga gymnasiebetyg får nu en chans att kombinera studier med andra aktiviteter. Det kallas utbildningskontrakt och ska motivera skoltrötta ungdomar.
Maja Michaelsdotter
Kristianstad • Publicerad 25 augusti 2016
Pernilla Söderström har redan kommit in på komvux till hösten. Tillsammans med andra deltagare lyssnade hon på vilka möjligheter som finns både med praktik, jobb och högre bidrag. Foto: Tommy Svensson
Pernilla Söderström har redan kommit in på komvux till hösten. Tillsammans med andra deltagare lyssnade hon på vilka möjligheter som finns både med praktik, jobb och högre bidrag. Foto: Tommy Svensson

Förra året föreslog regeringen att upprätta ett utbildningskontrakt för att motivera ungdomar som inte har ett fullständigt gymnasiebetyg att fullfölja detta. Nu är systemet i full gång och Kristianstad började så smått i våras och har nu 30 ungdomar med utbildningskontrakt.

– Syftet är att fullfölja gymnasiet, säger Maja Michaelsdotter, arbetsförmedlare för ungdomar.

Annons

Tanken är att ungdomar mellan 20 och 24 år ska kunna kombinera jobb eller praktik med studier. Arbetsförmedlingen, komvux och kommunen hjälper till under möten för att sätta ihop ett schema som passar ungdomen. Arbetsförmedlingen kan bara hjälpa till med praktik eller arbete på kommunala verksamheter, men har ungdomarna själva kontakter med privata företag är detta välkommet.

– Det spelar ingen roll om man inte läst på gymnasiet alls eller om man har hoppat av, säger Maja Michaelsdotter.

Det finns även studiemotiverande insatser för dem som inte vill, kan eller orkar kombinera studierna med arbete eller praktik. Detta görs på Furubodas folkhögskola och syftet är att bli motiverad till att studera, möjlighet till samtal och erfarenhetsutbyte.

Under informationsmötet på Arbetsförmedlingen gav arbetsförmedlarna olika varianter på hur man kan kombinera sina studier med jobb eller praktik. Några har bara någon enstaka kurs kvar och vet med sig att de vill ha ett specifikt yrke, då kan kommunen hjälpa till att få en praktik inom det yrket. På så vis motiveras ungdomarna. Men minsta studietakt som godkänns för att vara med är studier på halvfart.

Pernilla Söderström är med på informationsmötet och är redan antagen till flera kurser på komvux och ska studera på heltid.

– Jag ska läsa psykologi, filosofi, historia och samhällsvetenskap. Jag siktar på en examen i samhällsvetenskap, säger hon.

Något som är en morot för många på mötet, inklusive Pernilla Söderström, är pengar för att få vardagen att gå runt. Studierna på komvux är CSN-berättigade och kombineras detta med praktik eller arbete får ungdomarna antingen aktivitetsstöd eller lön.

– Det kommer fler och fler eftersom vi inte har hållit på så länge, säger Maja Michaelsdotter.

"Det spelar ingen roll om man inte läst på gymnasiet alls eller om man han hoppat av."

arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen Kristianstad

Carolina Svensson

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons