Annons

Studenter i Kristianstad engagerade i minröjning

Det finns omkring 70 miljoner nergrävda minor i världen. Minorna är spår av krig som finns kvar långt efter att husruinerna byggts upp igen. Fyra Kristianstadsstudenter har engagerat sig för att röja en del av spåren.
Kristianstad • Publicerad 2 december 2002
Hårt arbete för andras skull. Frida Jonasson, Caroline Hansson, Miriam Abdelbary och Maria Jönsson ville använda sitt projektarbete om 100 poäng till att hjälpa andra. Därför engagerade de sig i FN:s minröjningsarbete. BILD: PETER ÅKLUNDH
Hårt arbete för andras skull. Frida Jonasson, Caroline Hansson, Miriam Abdelbary och Maria Jönsson ville använda sitt projektarbete om 100 poäng till att hjälpa andra. Därför engagerade de sig i FN:s minröjningsarbete. BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

– Oftast handlar det om skador från midjan och neråt, säger Maria Jönsson. Hon har tillsammans med tre studiekamrater på Söderportskolans samhällsprogram lärt sig en hel del om minor och dess skadeverkningar. Sedan ett halvår har de ägnat sig åt ett projektarbete som går ut på att informera om minor och på att samla in pengar till FN:s Röj-en-mina-kampanj. Frida Jonasson och Caroline Hansson berättar att det var självklart från början att de skulle ägna sig åt någon form av biståndsarbete under utbildningens obligatoriska projektarbete. I sitt projektarbete samarbetar tjejerna med FN-föreningen i Helsingborg. De har nämligen adopterat ett minfält i norra Kambodja. Det kommer att behövs totalt 400 000 kronor för att röja minfältet. – Det kostar tio kronor per kvadratmeter att hitta minorna, säger Maria Jönsson. Därför behövs det pengar. Gruppen hade önskat bättre resultat efter de insamlingar de gjort på Söderportskolan. – När det finns 900 elever så är det ganska klent med 1 750 kronor, säger Frida Jonasson. Miriam Abdelbary säger att de hoppas få in mer pengar när insamlingen går in i en andra fas – att söka bidrag från lokala företag. Ju mer tjejerna har jobbat med minproblematiken, desto mer engagerade har de blivit. Men samtidigt så känner de sig lite illa till mods när de tänker på hur mycket det finns att göra. – Man ser på världen med helt andra ögon, säger Miriam Abdelbary. Maria Jönsson fyller i: – Samtidigt som man gör något så känner man sig lite maktlös. Projektarbetet skall vara avslutat i april nästa år. Då hoppas tjejerna på att ha nått en bra bit längre på vägen mot ett minfritt fält i norra Kambodja. Jimmy Vulovic 044-18 55 53 jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se FaktaRöj-en-mina Röj-en-mina-kampanjen Svenska FN-förbundet tillsammans med Räddningsverket och FN: s utvecklingsprogram står bakom kampanjen Röj-en-mina. Kampanjen syftar till att skapa opinion för en minfri värld och samlar in pengar till FN: s minröjningsarbete. Sverige blir fjärde land i kampanjen efter Kanada, USA och England. Kampanjen ger organisationer och företag en möjlighet att ”adoptera” ett speciellt minfält i Bosnien, Kroatien, Kambodja, Vietnam, Afghanistan och Mocambique. Källa: Svenska FN-förbundet

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons