Annons

Studentkåren är skeptisk

Högskolan Kristianstad tillämpar redan det sjugradiga ECTS-systemet på vissa kurser. Studentkåren är lite skeptisk till de nya betygen.
Kristianstad • Publicerad 7 januari 2004

Sedan i höstas tillämpar högskolan ECTS-betygen för studenterna på kurser som har renodlat utbytesstudenter eller en blandning av svenska och utländska studenter.

– Och under våren ska utbildnings- och forskningsnämnden ta upp frågan om hur vi kan utvidga användandet av ECTS-betygen, säger Malin Irhammar, högskolans prorektor.

Annons

Under en övergångsperiod kommer införandet av ECTS-betygen att vara frivilligt, men på sikt är Malin Irhammar övertygad om att den nya sjugradiga betygsskalan blir ett direktiv. – Vi har varit steget före, eftersom det underlättar i Öresundsuniversitets samarbete med universitet och högskolor i Danmark, som har en 13-gradig betygsskala.

Studentkårens viceordförande Marie Björkman tycker att frågan om det nya betygssystemet är komplicerad.

– Det är bra att ha ett betygssystem som är jämförbart med resten av Europas. Dessutom vore det bra med ett betygssystem med fler nivåer. Det som finns i dag är för grovt. Ett G kan var både på pluss- och minussidan, säger hon.

Men hon är samtidigt orolig för hur ett eventuellt inslag av relativitet kommer att fungera.

– Det är inte bra om betygen blir relativa inom varje klass. Det skulle betyda att en lärare som sätter två sjuor också måste sätta två ettor.

Ökar förslaget om fler betygsnivåer stressen hos studenterna?

– Någon kanske blir mer stressad om det finns fler steg att uppnå, med de som ligger på gränsen mellan dagens betyg tjänar på att betygssystemet får fler nivåer.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa.pearce@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons