Annons

Svalans förskola saneras

På ett år har den obehagliga upptäkten av föroreningar vänts till något positivt. Den 18 augusti kan de 87 barnen på Svalans förskola återvända till en nysanerad och helt omgjord gårdsplan.
Kristianstad • Publicerad 1 juli 2008
Hantverkare Björn Bruno förbereder för en sandbädd med gungor för barnen på Svalans förskola. – Jag ser till att de olika massorna som ska läggas ut här kommer på rätt ställe. Bild: Lasse Ottosson
Hantverkare Björn Bruno förbereder för en sandbädd med gungor för barnen på Svalans förskola. – Jag ser till att de olika massorna som ska läggas ut här kommer på rätt ställe. Bild: Lasse OttossonFoto: 

- Jag tror att jag med säkerhet kan säga att vi får Kristianstads finaste och mest pedagogiska utemiljö.

Det säger den nöjde rektorn Thomas Thunell.

Annons

Sara Persson Nööjd, projektledare på C4 Teknik, håller med:

- Det ska bli väldigt roligt att se barnen komma tillbaka hit, säger hon.

Det var i samband med provborrningar på Vilanområdet i början av sommaren förra året som det stod klart att lekplatsen utanför Svalans förskola innehöll föroreningar från en tidigare industri på tomten, W Rudbergs syrgas- och acetylenfabrik. Marken innehöll krom och rester av olje- och tjärprodukter, som ökar risken för cancer. Föräldrar oroades naturligtvis, men efter samtal kom man överens om att vänta med saneringen ett år.

- Även om ämnena anses vara cancerogena så krävs det att man får i sig otroliga mängder innan det leder till något. Hade det inte varit en förskola, är det inte säkert att det hade blivit någon sanering alls, säger Thomas Thunell.

Men nu är det en förskola, och den nionde juni började Malmöföretaget Detox att gräva upp och transportera bort en halvmeter ytlager över hela den 4 800 kvadratmeter stora tomten. Därefter har nya provtagningar gjorts.

- De visar att det finns mycket låga halter av föroreningar kvar. Det mesta fanns i ytlagret ner till 0,3 meter, säger My Chronberg på Detox. Nu inleds arbetet med att lägga på nytt fräscht material och att forma den nya gården. Förutom klätterställningar och gungor blir det en amfiteater, bollplan, broar och en tunnel.

- Vi skapar en pedagogisk miljö med olika rum, förklarar Thomas Thunell.

Totalt beräknas saneringen och återställningen kosta två miljoner kronor. Pengar som tagits ur kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter. Väl satsade pengar, tycker uppenbarligen politikerna.

- Vi har fått de pengar vi ansåg att vi behövde, säger Sara Persson Nööjd.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons