Annons

Svårare att fuska på högskoleprovet

På lördagen är det dags för vårens högskoleprov och efter alla avslöjanden om fusk har rutinerna skärpts. ”En viktig rutin är att ingen provledare får vara ensam med provmaterialet under dagen”, säger Ulrika Linder, provansvarig på Högskolan Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 5 april 2019 • Uppdaterad 7 april 2019
Ulrika Linder, provansvarig på Högskolan Kristianstad.
Ulrika Linder, provansvarig på Högskolan Kristianstad.Foto: Lasse Ottosson

Under lördagen skriver drygt 67000 personer i landet vårens högskoleprov, varav nästan 1024 på tre provorter i Högskolan Kristianstads regi, en minskning med 12 procent jämfört med våren 2018.

– Arbetsmarknaden är bättre idag, folk är inte piskade att börja plugga. Vi hade en topp i landet våren 2014 då vi i Kristianstad hade 1559 skrivande, en uppgång med 27 procent från våren 2013, men då var arbetsmarknaden sämre och gymnasiekullarna större, säger Ulrika Linder.

Annons

De senaste åren har det varit flera avslöjanden om fusk på högskoleprovet och därför har rutinerna skärpts. Idag är det brottsligt att fuska på högskoleprovet.

– Detta sköts ju nationellt och UHR (Universitets- och högskolerådet) är ansvariga för att vi har bra rutiner för att få bort det avancerade fusket, men vi har ett gemensamt ansvar, säger Ulrika Linder.

Till rutinerna hör att alla provdeltagare och de som jobbar under provdagen får skriva under på heder och samvete att de inte fuskar eller medverkar till fusk. Inför varje delprov ska provledaren öppna påsen med proven inför deltagarna, för att visa att påsen är obruten.

Peter MaunulaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons