Annons

Svårt ta sig fram i snön

Äldre och sjuka människor, som bor ensamma i villor, har stora problem nu när is och snö ligger på trottoarerna. Ally Ingelsson tillhör den äldre generationen och bor i villa i Åhus.
Kristianstad • Publicerad 29 januari 2004
Ally Ingelsson är en av alla dem som besväras av snöiga vägar. Bild: Per Åklundh
Ally Ingelsson är en av alla dem som besväras av snöiga vägar. Bild: Per ÅklundhFoto: 
Broddar kan skydda dig mot halkolyckor.
Broddar kan skydda dig mot halkolyckor.Foto: 

– Jag vet att jag sitter i samma båt som många andra. Det är problem för oss äldre, för alla handikappade och rullstolsburna att få bort snön. Hur skall vi klara oss, när vi inte har någon som kan hjälpa oss, vi orkar inte, vi blir isolerade eftersom många inte har anhöriga eller vänner som kan ge en hjälpande hand. Kommunens beslutsfattare måste tänka på oss, ge tillbaka den tjänsten de plockat bort och inse vilket idiotiskt beslut man fattat, säger hon. Det är dags att rikta en maning så här i vintertid.

Flera personer har ringt till Kristianstadsbladet och påpekat att det är svårt att ta sig fram på trottoarer och gator eftersom det ligger lager av snö och is.

Annons

Framförallt äldre människor har haft svårt att gå ut eftersom de är rädda att ramla och bryta ett ben eller en arm. Dessutom känner man stor oro för framtiden nu när kommunen lagt ner hjälptjänsten för trädgårdsarbete åt handikappade och funktionshindrade.

– Beslutet före jul kanske tvingar oss att flytta ifrån våra villor, förklarade en orolig dam. – Vi gör allt som står i vår makt för att hålla gator och trottoarerna rena från snö och is. Klockan tre om morgnarna drar snöröjarna igång så att folk skall kunna ta sig till jobbet, förklarar Åke Simonsson, ansvarig på C4 Teknik.

Han tillägger:

– Jag medger att det är halt i vissa villakvarter, men där är vi ute och sandar. Gator och trottoarer som vi sköter hålls i ordning. De rapporter jag fått ta del av säger att vi är ifatt med halkbekämpningen. Det åligger fastighetsägare att skotta och hålla trottoarerna fria från snö och is.

Ta det lugnt och se upp om du ska ut och gå.

Sätt gärna på ett par broddar för att få fäste. Annars kan ett ögonblicks verk kanske förändra tillvaron nu när snön ligger på gatorna och det är halt och isigt på trottoarerna. På Centralsjukhuset akutmottagning har man haft mycket att göra de senaste dygnen.

– 20-talet personer har kommit hit för att få skador omsedda sedan de halkat och fallit i gatan. Det har handlat om alltifrån stukade handleder och fötter till brutna armar och ben, förklarar Magnus Nilsson, avdelningschef på akutmottagningen. Kristianstads kommun har valt att sanda gatorna och hålla igen på saltningen.

– Detta med hänsyn till miljön. Bara huvudgator, typ Kanalgatan och Boulevarderna, saltas. Innerstan ska helst vara fri från salt. Vad beträffar villakvarteren så saltas det absolut inte, utan här är det sandning som gäller.

I den lokala ordningsstadgan står att det åligger fastighetsägaren inom stadsplanlagt område att sköta gångbana eller för gångtrafiken erforderligt utrymme längs tomtgränsen. På SMHI meddelar man att det blir kallt ett par dagar till. Ett lågtryck från Själland rör sig sakta in från väst och på lördag bli det plusgrader. Och söndag tror meteorologerna att det skall bli sex grader plus.

Så hav tröst. Och håll ut. Våren verkar vara på väg. Det är många som väntar på den.

Annons

Lars Åström

044-18 56 49

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons