Annons

Swingen lockade folk till dansgolvet

Så här har ni garanterat aldrig upplevt en jazzkväll tidigare i Kristianstad. För innan publiken nästan hunnit blinka kommenderades den upp på dansgolvet för att lära sig swingmusikens grundsteg. Sedan brakade det loss i en makalös happening och jublet visste inga gränser. Sa jag det var röd lapp på luckan?
Kristianstad • Publicerad 27 januari 2001
Olika stilar. Det viktigaste var att dansa.
Olika stilar. Det viktigaste var att dansa.Foto: 
Dansmastern Mariell Andersson med sin partner Anders Brunnström lyckades snabbt få upp publiken på dansgolvet för att lära dem swingmusikens dansgrundsteg. Bilder: WILLY ALM
Dansmastern Mariell Andersson med sin partner Anders Brunnström lyckades snabbt få upp publiken på dansgolvet för att lära dem swingmusikens dansgrundsteg. Bilder: WILLY ALMFoto: 

Häromdagen berättade nöjesreporter Anders Mårtensson i Kristianstadsbladet om swingens andra era, neoswingen som återuppstått i Lund och nu sprider sig som en farsot över landet.

Igår blev kammarmusiksalen i Kristianstad litet av Gustaf Topsy Lindboms Nalen.

Annons

Ni vet det legendariska nöjes- och danspalatset på Gata Regerings i Stockholm som också återuppstått. Och liksom i Kungliga Huvudstaden när det begav sig, blev det (som Topsy brukade skriva i sina festliga annonser): Folkligt. Festligt. Fullsatt. Även i vår skånska jazzmetropol. Fast där slutar kanske likheterna. För det Nalen jag kommer ihåg och några gånger frekventerade i min gröna ungdom, lockade knappast till sig en lika stor hord mogen ”ungdom” som Blue Bird lyckats göra denna afton. Och visst är väl kammarmusiksalen något mer välpolerat än Nalens gamla salar var.

Men vaddå? Huvudsaken är ju att swingen lockar fram glädje - och det lyckas den fortfarande göra. Aldrig tidigare har jag varit på en ”jazzkonsert” som lockat fram så mycket kroppslig aktivitet och glädjesorl från publiken.

Tacka bland andra kvällens dansmaster Mariell Andersson för det. Snacka om att få fart på folket.

–Ett, två, steg, gung, steg, gung, ett, två, manade hon på tillsammans med sin partner Anders Brunnström och strax böljade folket fram på dansgolvet.

Egentligen heter den här typen av buggdans lindy eller kanske jitterbugg men ärligt talat går det säkert lika bra med gammal vanlig hederlig folkparksbugg också. Huvudsaken är ju att man rör på sig och har roligt till tonerna från gamla swingdrottningen Ella Fitzgerald och andra läckra jazzlegendarer.

Synd bara att jobbet lade hinder i vägen så till den grad att denne reporter tvingades tacka nej till en lockande invit att ta dansgolvet i besittning tillsammans med en skön, okänd dam.

Men det kommer förhoppningsvis fler swingkvällar...

ulf.matson@kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons