Annons

Systrar på alternativt toppmöte

På fredagseftermiddagen anlände systrarna Jenny och Lisa Wrangborg från Ung vänster i Kristianstad till flyktingförläggningen i Margretheholm.
Kristianstad • Publicerad 14 december 2002
Liggunderlagen och sovsäckarna är på plats i Margretheholms slitna gymnastiksal. Här bor Jenny och Lisa Wrangborg tillsammans med tusentals andra ungdomar under helgen för att delta i seminarier och demonstrationer.
Liggunderlagen och sovsäckarna är på plats i Margretheholms slitna gymnastiksal. Här bor Jenny och Lisa Wrangborg tillsammans med tusentals andra ungdomar under helgen för att delta i seminarier och demonstrationer.Foto: 
Jenny Wrangborg, Sara Lindberg från Ystad och Lisa Wrangborg ger sig iväg till Vesterbro.
Jenny Wrangborg, Sara Lindberg från Ystad och Lisa Wrangborg ger sig iväg till Vesterbro.Foto: 

Flera kilometer från EU-toppmötet, på Holmen, samlas organisationer från hela Europa till ett alternativt toppmöte under helgen. Ett knippe färgglada ballonger hukar nära marken utanför den stora röda tegelbyggnaden där tusentals ungdomar bor under helgen. Många har redan gett sig av till mötesplatsen för fredagens demonstration, Engshaveplads på Vesterbro. Därifrån ska de gå i ett fackeltåg mot rasism och Fort Europa. De har klätt sig i varma tröjor, mössor och vantar. Nu vecklar de ut de hemmagjorda röda fanorna och banderollerna. Jenny och Lisa Wrangborg kom med buss via Helsingborg-Helsingör för några timmar sedan. Det gick bra. Tulltjänstemännen tittade bara in i bussen och lät dem sedan åka vidare. Ytterligare en buss med skånska vänsterdemonstranter har anlänt under eftermiddagen. Nu har Jenny och Lisa Wrangborg lagt ut sina liggunderlag och sovsäckar på det slitna golvet i den stora gymnastiksalen och haft möte med sina kamrater om vilka regler som gäller under demonstrationen. I grupper om sex ska de hålla samman. – Har du passet? frågar Lisa Jenny just när de ska bege sig ut till Ung vänstermedlemmarna från Ystad som de ska gå tillsammans med. Flyktingförläggningen med sina många korridorer och dörrar känns lika stor och förvirrande som Bella Center, men ändå kunde kontrasten inte vara större. Bella Centers smakfulla inredning och högteknologiska prägel med videoskärmar och rader av datorer mot Margretheholms långa rader av slitna handfat i tvättrummet och en svag lukt av gödsel i korridoren. Samtidigt finns en gemenskap här bland sovsäckarna och plakaten. – Det är väldigt bra stämning på skolan. Vi träffar folk från vårt förbund i hela Europa, säger Lisa Wrangborg. Hon och Jenny Wrangborg förhör sig om hur det gått på Globala rødders demonstration tidigare under dagen. Fortfarande är de inte oroliga för att deras egen demonstration ska gå överstyr. ”Försvara rätten till asyl” står det på ett plakat vid ingången, ”nej till EU” på ett annat. Jenny Wrangborg poängterar att de inte är emot samarbete i Europa, men att de vill att det ska se annorlunda ut, inte vara kapitalistiskt. – Vi vill visa att vi är här och att vi inte låter oss skrämmas av att så många poliser är här. Vi hoppas att folk på Bella Center ska höra på oss, förklarar hon innan de beger sig till bussen som ska ta dem till Vesterbro. Ingela Rutberg 044-18 55 65 ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

KÖPENHAMN POLITIK
KÖPENHAMN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons