Annons

Talkshow ska få fler att våga prata

För åttonde året ordnas Skåneveckan för psykisk hälsa den 9 till 15 oktober. Det största evenemanget är Let's talk med SVT:s Anne Lundberg som konferencier.
Kristianstad • Publicerad 6 oktober 2017
Alfred Skogberg, generalsekreterare i Suicide Zero, är en av de medverkande vid Let's talk den 10 oktober.
Alfred Skogberg, generalsekreterare i Suicide Zero, är en av de medverkande vid Let's talk den 10 oktober.

Skåneveckan för psykisk hälsa brukar flytta fokus mellan olika orter. I år ligger tyngdpunkten i östra Skåne. Därför har Kristianstad fått äran att arrangera evenemanget som infaller på Världshälsoorganisationen WHO:s världsdag för psykisk hälsa, den 10 oktober. Det blir en eftermiddag från klockan 15 till 19 på temat Let's talk, med andra ord våga prata om psykisk hälsa, med Anne Lundberg som konferencier och inbjudna gäster.

– Vi måste bli bättre på att prata om det för att förhindra självmord och för att människor ska våga söka hjälp. Hela Skåneveckan går ut på att bryta stigmat kring psykisk ohälsa, säger Marie Gassne, som arbetar med patientinflytandefrågor och är ansvarig för världsdagen i Kristianstad.

Annons

Hela Kulturkvarteret kommer att fyllas av gäster. I Lilla salen informerar utställare för olika organisationer från hela Skåne om sina verksamheter. I Stora salen blir det talkshow med gäster i stället för föreläsningar.

Programledaren Anne Lundberg som gjorde SVT-serien "30 liv i veckan" om självmord kommer att berätta om sina egna erfarenheter av att vara anhörig. Både hennes farfar och pappa tog livet av sig.

På scen under detta block har hon sällskap av Jessica Andersson från Shedo (förening som jobbar mot självskadebeteende och ätstörningar) som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och Conny Allaskog från NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa) som har erfarenhet av att vara närstående.

Del två handlar om vad föreningar och politiker gör. Medverkande är Alfred Skogberg från föreningen Suicide Zero, Jenny Jentzsch från Mind Skåne och Marie Malmberg från Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd) samt regionrådet Anders Åkesson (MP).

Del tre handlar om vad som görs i dag för att förhindra självmord. Där berättar bland andra Therese Åkergren och Eva-Britt Strand från psykiatrin i Kristianstad hur de jobbar med familjer som anhöriga. Micael von Wowern, utvecklingsledare i sydöstra Skåne, och Jennie Salmén, psykiatrisamordnare i Kristianstads kommun berättar om första hjälpen till psykisk hälsa, en utbildning som vänder sig både till vårdpersonal, drabbade och allmänhet.

I del fyra ger tre läkare sin syn på psykisk ohälsa, däribland Sven Rydhög, chefsöverläkare inom psykiatrin i Kristianstad.

Mellan diskussionsblocken blir det musik av tidigare elever i musikklasserna och dans av en squaredansgrupp från Ystad och Tomelilla med personer som har erfarenhet av psykisk ohälsa.

Marie Gassne märker att allt fler upptäcker arrangemanget för varje år.

– Veckan betyder jättemycket för alla som drabbats av psykisk ohälsa, att vi vågar stå upp för detta och att det finns hjälp att få.

Fakta

Andra programpunkter i Kristianstad

10/10: Riv 65-årsgränsen. Susanne Rolfner Suvanto, Omvårdnadsinstitutet. Kl 10, Kulturkvarteret.

11/10: Beroende och psykisk samsjuklighet. Sven-Erik Alborn, utvecklingsledare för beroendepsykiatrin, Region Halland. Kl 10, Kulturkvarteret.

12/10: Hitta nycklarna till ditt inre lugn. Jessica Svensson och Sofie Gerdtsson. Kl 13, Studieförbundet Vuxenskolan.

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons