Annons

Tanken sprack vid kollisionen

Den BMW som var inblandad i frontalkrocken i Västra Torup 29 december ifjol har besiktigats.
Kristianstad • Publicerad 14 januari 2004

Vägverket, trafikpolisen, försäkringsbolag och Hässleholms räddningstjänst har besiktigat den bil som började brinna i samband med en frontalkollision på riksväg 21 väster om Tyringe.

Två människor innebrändes.

Annons

– Vi ville ta reda på varför elden uppstod och fick ett sådant snabbt händelseförlopp. Hela bilen blev totalt utbränd invändigt. När det gäller utredningen kring själva olyckan är den inte klar. Det blir den först om cirka ett halvår, säger Jan Rosengren, haveriutredare på Vägverket Skåne. Olyckan på riksväg 21 inträffade när en BMW 316i, av 1994 års modell, fick sladd sedan föraren accelererat alltför snabbt när han var på väg ut från Tyringe samhälle.

Bilen kom i det hala väglaget över på andra sidan och krockade med en mötande bil.

– Det handlade om en frontalkrock där det ena fordonet vände den veka sidan till. Den mötande bilen körde rakt in i BMW:ns vänstra sida. Smällen var fruktansvärd. Vänstra sidobalken på BMW:n försköts hela 60 centimeter in i bensintanken. Tanken som ligger på tvären under passagerarsätet sprack och det gjorde också golvet till kupén. Bensinen sprutade in i passagerarutrymmet och antändes av kortslutningen i kablarna i sidobalken, berättar Jan Lundgren. Under det senare året har en del olyckor inträffat där bilen börjat brinna.

– Jag kan inte påstå att sådana olyckorna ökat. Risken att bilar skall börja brinna vid kollision finns där alltid på grund av insprutningssystemet i de nya bilarna. När bränsleledningarna skadas vid en kollision får man en dusch ut ur röret så länge pumpen arbetar, förklarar Jan Lundgren.

Lars Åström

044-18 56 49

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons