Annons

Telia byter ut farlig utrustning

Telia har sålt livsfarlig Internet-utrustning till kunder i Kristianstad. En nätterminal för ISDN-abonnemang kan bli strömförande och orsaka livshotande skador. Nu ska nätterminalerna bytas ut och i annonser uppmanar man kunder att lämna in sin farliga utrustning. Bara under måndagen lämnade minst två kunder in sina potentiella dödsfällor till Telia.
Kristianstad • Publicerad 30 januari 2001
Livsfarligt modem. Patrik Stjernfeldt i Telias butik visar en av de nätterminaler som kan ha ett allvarligt fel. Bild: RONNIE SMITH
Livsfarligt modem. Patrik Stjernfeldt i Telias butik visar en av de nätterminaler som kan ha ett allvarligt fel. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

De kunder som tecknat sig för ett ISDN-abonnemang för data- och telefontrafik hos Telia har även fått, eller fått köpa, en Siemens nätterminal för att kunna utnyttja tjänsterna. I princip kan denna terminal jämföras med ett modem, fast för ISDN.

Nu har fabriken i Schweiz upptäckt att upp till två procent av de terminaler som levererats under vintern har ett allvarligt fel: I vissa fall kan ett stift inne i terminalen lossna och följa med strömsladden ut.

Annons

Sitter stickproppen kvar i vägguttaget, riskerar den som nuddar stiftet att få 220 volt genom kroppen. De nätterminaler som nu återkallas är de som levererats från november 2000 till och med den 19 januari i år.

–Rent statistiskt kan något finnas här. Det är en till två procent av dem som levererats då som kan ha felet, och vi är ju någon procent av Sverige, säger Paul Weise på Telia i Kristianstad.

–Jag vet inte riktigt hur många det handlar om, några enstaka skulle jag tro. Men vi har koll på vilka som skaffat dessa tjänster under perioden, och kommer även att kontakta kunderna direkt. Terminalerna får bytas kostnadsfritt i Telias butiker. Till nya, av samma märke.

–Vi mäter terminalerna, och ser om de är i ordning. Är det något fel eller misstanke om fel byts de ut, säger Paul Weise.

Lars Hahnberg på Siemens i Sverige säger att de fick reda på felet för en vecka sedan.

–Sedan dess har vi tagit fram information om felet, och i samråd med Elsäkerhetsverket tagit fram annonser och bokat platser. Vi skickade också ut ett pressmeddelande den 18 januari.

–Sannolikheten att något ska hända är inte stor. Terminalen sitter fast monterad på väggen, och man brukar inte dra ur sladdar ur sådan utrustning. Dessutom är det inte alla stift som följer med ut.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons