Annons

Tillbakavisar GMO-kritik

Hushållningsssällskapet tillbakavisar kritiken mot de omstridda fältförsöken med genmanipulerad majs. Organisationen hoppas på ett klartecken för storskalig odling av gengrödor.
Kristianstad • Publicerad 13 augusti 2009
I Skepparslöv växer majs med genmodifieringen NK603. Den har utrustats med en gen från en bakterie för att bli tåligare mot ogräsbekämpningsmedlet glyfosat. Bild: Johanna Wallin
I Skepparslöv växer majs med genmodifieringen NK603. Den har utrustats med en gen från en bakterie för att bli tåligare mot ogräsbekämpningsmedlet glyfosat. Bild: Johanna WallinFoto: 

Genmodifierade grödor har blivit en stridsfråga i EU. Frankrike, Tyskland och Österrike har slängt ut Monsanto och odlingarna av genmajs. I Sverige samarbetar företaget med Hushållningssällskapet och driver ett fältförsök i Skepparslöv.

– Vi ser det som en väldigt stor förmån för oss att skaffa oss kunskap om de här grödorna. Vi är ett kunskapsföretag och ska ge råd och anvisningar för odlingar. Blir de här godkända är det en fördel att vi kan mycket om dem och om vad som skiljer dem från andra grödor, säger Arne Ljungars, som är Hushållningssällskapets försöksledare. Som Kristianstadsbladet rapporterade på onsdagen kräver Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter att Sverige ska följa efter Frankrike, Tyskland och Österrike och införa hårdare kontroller av jordbruksföretagen bakom gengrödorna. Han anser att de är ett hot mot naturen, miljön och människors hälsa.

Annons

Kristianstadsbladet har också rapporterat att flera miljöorganisationer, till exempel Greenpeace och Naturskyddsföreningen, vill stoppa odling av genmodifierade växter. Arne Ljungars avfärdar kritikernas farhågor. – All växtförädling innehåller det här. Det har funnits mutationsförädling innan när mutationer slumpmässigt provocerats fram. Det har man alltid haft. I dag kan man göra mer sofistikerade lösningar. Det finns experter och myndigheter som ansvarar för detta och det måste vi lita på att deras bedömningar är riktiga, säger Arne Ljungars.

Hushållningssällskapet Kristianstad har 4 000 medlemmar. Förutom Monsantos genmodifierade majs odlar organisationen potatis i samarbete med Plant Science Sweden. Potatisen har genmodifierats för att få högre stärkelsehalt eller bli tåligare mot sjukdomar. Om storskalig odling med genförändrade grödor skulle få klartecken i Sverige är organisationen beredd att rekommendera lantbrukare att börja.

– För tillfället är det överproduktion av spannmål i världen men för två år sedan var det låg produktion, vi tärde på världslagren och spannmålspriserna steg oerhört. I sådana situationer kan det bli ett tryck på att godkänna GMO-odling. GMO-försök har man hållit på med i 20 år i Sverige, säger Arne Ljungars.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons