Annons

Tollaregårdens personal hotar att flytta till Norge

Personalen på två avdelningar på äldreboendet Tollaregården i Arkelstorp har fått nog av dåliga löner och usla arbetsförhållanden. Om inte omsorgsförvaltningens personalansvarige kommer ut till äldreboendet senast på måndag, hotar de anställda att säga upp sig och bli gästarbetare i Norge.
Kristianstad • Publicerad 25 april 2001

I ett brev som omsorgsförvaltningens chef Ann-Margreth Sjögren, personalchefen Rolf Karlsson och omsorgsnämndens ordförande Göran Wagermark (s) fick igår, skriver personalen att lönesättningen är luddig och att de tror att den är det för att ”främja omsorgsförvaltningens budget”. De skriver också att de tydligen har svårt att komma upp i rätta löner, eftersom Tollaregården redan har en dålig lönesättning.

Därför kräver de att den personalansvarige på förvaltningen kommer ut till dem senast på måndag. Om inte, kommer de att söka andra arbeten, till exempel som gästarbetare i Norge.

Annons

–Det är redan några som har gjowrt det, så det är inte bara ett tomt hot, säger en av dem som undertecknat brevet. Hon och hennes arbetskamrater har länge varit missnöjda med sina löner. De har som mest 15000 kronor per månad. Men för att nå så långt måste de ha minst tio års erfarenhet. Och inte ens då är det säkert att de nått ”toppen”.

–Vi har tryckt på för att få en förändring. Genom facket, och genom föreståndaren. Men inget har hänt. Därför bestämde vi oss för att markera på det här sättet. Vi vill ha betalt för våra prestationer, annars säger vi upp oss.

I brevet tar personalen på avdelningarna Blå och Vitsippan även upp sin arbetsmiljö. De har många sjukskrivningar, få vikarier och en hårt belastad arbetsledare, skriver de.

”Vi trivs med vårt arbete och skulle gärna arbeta kvar till pensionen, men som det ser ut idag, inser vi att det inte går”. Omsorgschefen Ann-Margreth Sjögren hade igår svårt att kommentera de anställdas krav.

–Vi vet egentligen inte vad det här handlar om, vad personalen inte anser sig ha fått gehör för. Men områdeschef Elna Newman ska ta kontakt med personalen för att reda ut vad de vill, säger Ann-Margreth Sjögren.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons