Annons

Tomarps Gårdshotell i konkurs

Tomarps Gårdshotell har försatts i konkurs – på egen begäran. – Vad ska man säga? Lågkonjunkturen har klippt till mig mitt i knävecken, säger Kråke Lithander.
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2004

Det var i måndags kväll som Kråke Lithander bestämde sig för att begära sitt livsverk i konkurs. Tomarps Gårdshotell, som hon startade 1990, skulle inte klara att få in pengar för att täcka skulderna.

– Men vi håller öppet som vanligt. Vi ska försöka rekonstruera företaget och göra så lite skada som möjligt på det här. Vi kommer att jobba vidare och de gäster som har bokat ska vi ta hand om, säger hon. Enligt Kråke Lithander beror konkursen på att beställningarna har minskat mer än väntat.

Annons

– Vi hade dessutom lagt en budget som var lägre än föregående år, men det blev en otroligt mycket större nedgång än vi kunnat tänka oss.

– Det har varit drygt 20 procent färre bokningar under 2003. Det gör det väldigt svårt, när man har 15 rum. Vi visste att det var en lågkonjunktur, men inte kunde vi föreställa oss att det skulle bli så här. Minskningen har blivit kännbar. Inte minst eftersom Tomarp långt ifrån är ett vanligt hotell.

– Vi har mark och djur som vi måste hålla ordning på. Det gör att det blir en högre personalbelastning än vanligt.

– Vi har försökt att sträcka och sträcka på detta åt alla håll och kanter. Jag har verkligen fått massor utav hjälp, men det har inte räckt ändå. Sedan såg det väl hyfsat ut ett tag, men sen blev det inte som vi väntat oss och då gick det inte att lösa på något sätt. Under tisdagen försattes hennes bolag i konkurs vid Kristianstads tingsrätt. Till konkursförvaltare har advokaten Hans Svedberg, Malmö, utsetts, enligt hennes förslag i konkursansökan.

– Nu arbetar vi för att på alla vis försöka göra något som är så bra som möjligt av det här, säger Kråke.

– Men jag är jätte-, jätte-, jätteledsen. Det är inte klokt, det här. Gårdshotellet i Tomarp svarar enbart för driften, inte fastigheten, och har i nuläget två anställda. Tidigare har där varit uppemot sex anställda, men numer drivs bland annat köket, där Kristianstadskocken Dan Bertram är köksmästare, i egen regi.

Matskribenten och matkreatören Kråke Lithander har tidigare varit modell och haft egen restaurang i Paris. Men hon startade en egen restaurang i Tomarp, där hennes förfäder brukat gården sedan 1700-talet.

Bland annat var det här som Sveriges första äppelodling för kommersiellt bruk planterades en gång i tiden.

Tomarp har också en välkänd trädgård, designad av landskapsarkitekten Simon Irvine. Hotellet har också fått flera kulinariska utmärkelser, bland annat finns det med i "Sveriges bästa bord".

Under ett par år var driften uthyrd. Oktober 2002 kom Kråke Lithander tillbaka till Tomarp och fortsatte att driva det som hon betecknar som det näst viktigaste i sitt liv – efter sin dotter.

Annons

Clifford Johansen

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

EKESTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons