Annons

Trilskande flykting miste dagersättning

Kristianstad • Publicerad 6 januari 2004

Migrationsverket drog in dagersättningen till en flykting på Finjabacken sedan avvisningen av honom till Estland hade misslyckats.

Beslutet motiverades med att mannen trilskades och vägrade medverka till att avvisningen av honom kunnat genomföras.

Annons

Mannen överklagade och menade att han behöver pengar till bland annat läkarbesök och kläder.

Länsrättens avdelning i Kristianstad har dock nu gett Migrationsverket rätt att dra in mannens dagersättning helt. Så får man göra eftersom han har inkvartering och fri kost under vistelsen på Finjabacken.

Den 43-årige mannen kom till Sverige och ansökte om asyl i mars 2003. Han uppgav då att han bott i Estland sedan 1984. Mannen fick avslag på sin asylansökan. Han blev dock inte insläppt i Estland, eftersom han vid gränskontrollen uppgav att han inte alls bott i landet.

Mannen fick därför återvända till Finjabacken. Då ändrade han sig igen och förklarade att han ljugit för de estländska myndigheterna och att det han sagt till Migrationsverket var korrekt.

Det ledde till att Migrationsverket drog in hans dagersättning. Länsrätten håller med om att mannen inte medverkat till en avvisning och att Migrationsverket därmed haft lagen på sin sida.

Lennart Svenezon

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons