Annons

Turbulens ändrade besparingsbeslut

Kristianstad • Publicerad 24 januari 2004

Till följd av turbulensen kring socialförvaltningens fältgrupp har socialnämnden nu ändrat kommunfullmäktiges besparingsbeslut. Fortfarande ska en halv tjänst bort från gruppen, men förvaltningen får bestämma var.

– Vi har lyssnat på medarbetarna, och när vi såg hur stora konsekvenserna blev om man drog bort arbetsledningen beslöt vi att göra så här i stället, säger socialnämndens ordförande Per Einarsson (kd). Bakgrunden till förvirringen kring fältgruppen är det sparbeting som socialnämnden fick inför arbetet med årets budget. Nämnden föreslog då att en halv tjänst av fem i fältgruppen ska skäras bort.

Annons

Det förslaget lämnades också till kommunstyrelsens budgetberedning, med en konsekvensbeskrivning som personalen tagit fram.

Men när kommunstyrelsens budgetberedning presenterade budgeten för hela kommunen fanns det ett tillägg till besparingen. En halv tjänst "med arbetsledande uppgifter" skulle tas bort från fältgruppen. Och eftersom det rörde sig om en "administrativ tjänst" så skulle effekterna på fältarbetet inte bli så stora.

Det var också det beslut som kommunfullmäktige fattade i december. Något som har ställt till det ordentligt för fältgruppen.

– Rullgardinen drogs ner. Vad jag förstår så slås fältgruppen sönder om arbetsledningen försvinner, sa Per Einarsson i december. För att undvika detta och fortsatt oro ger nämnden nu förvaltningen i uppdrag att dra ner med 0,5 fältsekreterare där det är bäst för gruppen.

Men nämnden var inte enig. Oppositionen reserverade sig emot beslutet.

– I höstas fick vi försäkringar om att neddragningen inte skulle drabba fältsekreterarnas utåtriktade verksamhet mot ungdomar. Om det inte går att dra ner i fältgruppen utan att den verksamheten påverkas, så tycker vi att man ske titta på socialförvaltningens totala administration, säger socialnämndens vice ordförande Per-Ove Jönsson (fp).

Matti Stenrosen

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons