Annons

Tusen scouter invaderar stan

En stor scouthelg i Kristianstad. Det blir det den 28-30 augusti, då även kungen kommer på besök, samt nära tusen scouter.
Kristianstad • Publicerad 24 augusti 2009

Med två år kvar till världsjamboreen börjar det nu hända många saker på scoutfronten i Kristianstad.

På lägerplatsen i Rinkaby kommer det att finnas nära 700 svenska scouter, som ingår i ett scoutforum. Där ska det talas om hur man anpassar de nya åldersgrupperna inom scouting, workshops om lägrets program samt rekrytering av fler funktionärer till lägret och dess planeringsorganisation.

Annons

En del kommer även att visa utländska gäster tillrätta. För det kommer ett 60-tal representanter från olika länder som kommer hit för att få information om jamboreen. Dessa är så kallade "heads of contingent" och är ansvariga för sitt lands scouter. Bland annat vill de veta praktiska saker, logistik och få information om lägerprogrammet.

– De vill veta allt, från högt till lågt, om lägret, säger Göran Hägerdahl som är executive director för World Scout Jamboree 2011.

– Det kan handla om hur de ska bo, hur marken ser ut, hur maten distribueras, hur programmet ska vara, om de ska ha med sig slanor ("nej, slanor har vi gott om i Sverige").

– En del nationer kanske bara skickar ett 40-tal deltagare, då har de inte så många frågor. Andra kanske skickar 3 000 (England) eller 2 000 (USA). Då vill de veta mer, som hur det blir med transporten från Kastrup och så vidare.

Förutom dessa två aktiviteter hålls det även ett internationellt möte med BP Fellows (se artikeln intill). Dessutom blir det en kickoff för en ny rekryteringskampanj, för att värva fler scouter i alla åldrar.

Clifford Johansen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons