Annons

Tvillingar på miljonen fyller två

Tvillingarna Aycox väckte stor förundran när de föddes. Siri hade fått mamma Kickis chokladbruna hy och Isak pappa Magnus skandinaviskt ljusa. I dag fyller de två år och olikheterna består.
Kristianstad • Publicerad 25 juli 2008
Siri, två år och Märta sju busar gärna i lektältet.
Siri, två år och Märta sju busar gärna i lektältet.Foto: 
BILDER: ANNICA JÖNSSON Siri och Isak är så olika som två tvillingar bara kan vara. Siri mörk och brunögd och Isak ljus och blåögd.
BILDER: ANNICA JÖNSSON Siri och Isak är så olika som två tvillingar bara kan vara. Siri mörk och brunögd och Isak ljus och blåögd.Foto: 
Chansen för en svart och en vit tvilling är en på miljonen. I dag fyller Siri och Isak Aycox två och skillnaderna består.
Chansen för en svart och en vit tvilling är en på miljonen. I dag fyller Siri och Isak Aycox två och skillnaderna består.Foto: 

Det rasslar till när isbitarna fördelas mellan fyra färglada saftglas. Pingviner, fiskar och hjärtan direkt från frysen kyler en het sommardag.

Siri, två år, är snabbast framme vid bullfatet. Kvickt norpar hon en kanelbulle och sätter sig tillrätta i pappa Magnus knä.

Annons

Hennes mörkbruna skinn och näst intill svarta ögon står i tydlig kontrast till pappas bleka hy och melerade ögon. Tvillingbrorsan Isaks blonda lockar studsar på den lätt solbrända pannan ovanför knallblå ögon.

Födda på samma dag. Av samma mamma och pappa. Men ändå så olika. Hur gick det till?

- Förutsättningen är en mamma och en pappa med olika hudfärg, börjar Kicki.

Hon har förklarat någragånger. Uppståndelsen var stor under tvillingarnas första månader. Folk tittade och förundrades och tidningarna ville skriva om familjen. Chansen att få tvillingar med olika hudfärg är en på miljonen, räknat mellan tummen och pekfingret.

- Alla andra tyckte att det var så fantastiskt, säger Kicki.

Själva var de inte så förvånade. Kickis pappa är mörk, Kicki mulatt och tvillingarnas storasystrar Märta och Yrsa är också olika i hudfärgen.

- Vi tycker att det är mer spännande att vi lyckades pricka in alla ögonfärger, säger Magnus.

Först kom Märta med gröna ögon, därefter Yrsa med grå. Siri fick bruna och Isak blå. Det handlar om genetik. Isak och Siri är tvåäggstvillingar och inte mer lika varandra än andra syskon. Mamma Kicki har en svart pappa och vit mamma. Tillsammans med pappa Magnus helsvenska gener kan det bli en stor mängd färgkombinationer.

Saften är slut och barnen gräver i sandlådan, busar i ett tält och gungar. Då och då hoppar de upp i famnen på sina föräldrar för att få lite tröst eller bara mysa.

En situation som Kicki aldrig kunnat drömma om för sju år sedan.

Annons

- Jag är definitivt inte någon bullmamma, men när jag träffade Magnus rasslade det till. Vi träffades påsken 2000. Ett år senare hade vi fått Märta, och nästa år var jag gravid med Yrsa.

När hon något år senare blev gravid en tredje gång var tvillingarna varmt välkomna.

- När jag fick Märta tyckte jag att jag aldrig hade tid varken att duscha eller äta. Nu har jag fyra barn och har alltid tid att både duscha och äta, man lär sig prioritera.

De tycker inte att det har varit mer jobb med tvillingbebisar.

- Det tar inte så mycket längre tid att värma två flaskor välling än en, säger Magnus.

Tvillingarna har varandra och massor med underhållning av storasystrarna.

- Roligast är det att jaga varandra, tycker Yrsa. Kicki och Magnus är noga med att behandla Siri och Isak som individer. På dagis går de på olika avdelningar och under sina första två år har tvillingarnas olika karaktärer blivit tydligare.

Isak är framåt och var tidig med att gå och prata rent. För Siri är "nej" ett standardsvar, också när hon menar "ja".

Siri älskar att leka med bollar.

- Allt som studsar och rullar ska hon på. Hon blir familjens fotbollsproffs, säger Kicki.

Annons

När tvillingarna föddes var huset fullt av leksaker. Med Isak kom bilarna in i bilden.

- I födelsedagspresent önskar han sig en traktor och det är ingen omöjlighet, säger Kicki.

I dag firas tvåårskalas med mormors berömda rulltårtetårta med fyra ljus. Två för Siri och två för Isak.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons