Annons

Tyska sjuksköterskorna är på plats

Det är brist på sjuksköterskor i Sverige och det är ont om sjuksköterskejobb i delar av Tyskland. Ekvationen är enkel. Sju tyska sjuksköterskor har flyttat till Kristianstad. – Samarbetet är unikt i Sverige, menar samordnare Viveca Dettmark.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2001
Skapar kontakter. Jörg Hirsch, Anja Apitz och Tobias Briehn gör tillsammans med fyra andra tyskar en praktik på Centralsjukhuset. De första dagarna handlar mycket om att förstå den svenska sjukvården och att i lugn takt träffa patienter. Här lär de känna Sylvia Svensson som är patient på ortopeden.Bilder: PETER ÅKLUNDH
Skapar kontakter. Jörg Hirsch, Anja Apitz och Tobias Briehn gör tillsammans med fyra andra tyskar en praktik på Centralsjukhuset. De första dagarna handlar mycket om att förstå den svenska sjukvården och att i lugn takt träffa patienter. Här lär de känna Sylvia Svensson som är patient på ortopeden.Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 
Anja Apitz och de andra tyska sjuksköterskorna har de första dagarna övat på en plastdocka att ta blodprov och sätta dropp. I Tyskland är det inte sjuksköterskornas uppgift.
Anja Apitz och de andra tyska sjuksköterskorna har de första dagarna övat på en plastdocka att ta blodprov och sätta dropp. I Tyskland är det inte sjuksköterskornas uppgift.Foto: Övat på docka.

I förra veckan började sju sjuksköterskor från Rostock i Tyskland på Centralsjukhuset i Kristianstad. De har sin tyska sjuksköterskelegitimation men ska göra en tolv veckors praktik innan de kan börja som anställda i Sverige.

För dem är det en erfarenhet av den svenska sjukvården och möjlighet till fast jobb. För Centralsjukhuset en möjlighet att locka mer personal. Båda parter vinner på det.

Annons

– Jag har kommit hit eftersom jag vill utvidga mina kunskaper och dessutom lära mig ett annat språk, säger Dagmar Linström på god svenska men med tysk brytning.

Hon och hennes landsmän har under hösten gått en intensivkurs i svenska och pratar mer eller mindre flytande. Det är inte så lätt och ibland använder de några tyska ord för att fylla i. Efter några veckor på separata avdelningar med en egen handledare kommer det förmodligen att gå mer flytande, hoppas de. Detta är den första gruppen tyska sjuksköterskor som kommit till Sverige, men de kommer troligen att bli fler i framtiden om arbetssituationen fortsätter att se likadan ut.

– Jag tror att detta är första gruppen i hela Sverige, säger Viveca Dettmark. Ett unikt samarbete.

Svenskutbildningen och praktiken är betald av Baltic Training Center i Rostock som har samarbetat med Centralsjukhuset och Arbetsförmedlingen. Efter praktiken har sjukhuset åtagit sig att tillvidareanställa dem som vill och tycker att de har hunnit lära sig sina svenska kollegors arbetsuppgifter.

– De första tre dagarna har vi främst pratat teoretiskt om hur den svenska sjukvården fungerar, säger Britt-Marie Nilsson som är kontaktperson och ansvarig för deras utbildning i Sverige. Men nu har de börjat på avdelningarna. Och ute på avdelningarna kan de i praktiken få göra vad de hittills bara har gjort på varandra och plastdockan Sigge. Ta blodprov och sätta dropp.

På de flesta ställen i Tyskland har sjuksköterskorna nämligen inte lika mycket befogenheter som i Sverige och därför har de ingen praktisk erfarenhet av att sticka nålar. Annars är kunskaperna ungefär de samma.

Några skillnader i sjukvården har de emellertid redan hunnit upptäcka sedan de kom till Kristianstad.

– I Sverige finns det mycket mer personal. Det är mycket lugnare här än i Tyskland, säger Tobias Briehn och de andra instämmer.

Alla säger att de kan tänka sig att stanna efter praktiken om allt fungerar bra. Det är ännu alldeles för tidigt att säga. Det har knappt hunnit bli hemmastadda i den svenska vardagen. Vissa saker saknar de redan.

– VI bakar bröd varje morgon. Det svenska brödet är alldeles för sött, säger Tobias Briehn.

terese.cristiansson@kristianstadsbladet.se

Av Terese Cristiansson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons