Annons

Ungas tandhälsa ska bli bättre

Inom Näsby tandvårdsområde har var femte treåring karies. Med nya projektpengar fortsätter arbetet för bättre tandhälsa bland barnen.
Kristianstad • Publicerad 8 december 2002
Tandhygienist Ewa Forsberg Andersson tar krokodilen Kaj till hjälp för att inspirera barnen. "Det ska vara kul att borsta tänderna", säger klinikchef Börje Nilsson. BILD: TOMMY SVENSSON
Tandhygienist Ewa Forsberg Andersson tar krokodilen Kaj till hjälp för att inspirera barnen. "Det ska vara kul att borsta tänderna", säger klinikchef Börje Nilsson. BILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

Näsby tandvårdsområde ligger i den skånska statistikens bottenskikt vad gäller karies i barns tänder. Bara Rosengårdsområdet i Malmö och områden i Landskrona har sämre siffror. Folktandvården på Näsby har under många år kämpat med den mycket dåliga tandhälsan bland barn som bor inom klinikens upptagningsområde. Nu har man fått 30000 kronor i projektpengar av Region Skåne för att kunna fortsätta sitt arbete. – När det gäller hälsa måste man satsa, säger klinikchef Börje Nilsson. Barnen fångas upp i nio månaders ålder vid barnhälsovårdsinformationen på kliniken. – Vi försöker riskgruppera barnen, låg eller hög risk. De barn som vi bedömer har hög risk för att utveckla karies får riktad profylaktisk behandling. Dessa barn får komma till kliniken och träffa en särskild profylaxtandsköterska som penslar barnens tänder med fluorlack. Vid varje besök ingår också kost- och munhygieninformation. På barn som fått sina permanenta tänder sätts intensiv fluorlackbehandling in. En andra förebyggande insats är fluorsköljning. Elever i 49 klasser i åtta skolor, eller 1150 barn, sköljer med fluor varje vecka. Lärarna har åtagit sig att sköta fluorsköljningen med eleverna. – Vi är enormt tacksamma för den insats som lärarna gör. De är en fantastisk resurs, säger Börje Nilsson. Ohälsa i barns tänder är ett informationsproblem. – Därför är vi också ute i klasser varje läsår, i årskurserna 0, 3, 6 och 9, och pratar om vad som är bra för tänderna och inte, säger tandhygienist Ewa Forsberg Andersson. Folktandvården vill skapa en medvetenhet hos barnen, men framför allt hos föräldrarna eftersom hemmavården är A och O. – Det gäller att få föräldrarna motiverade, säger hon. Tandhälsa är en folkhälsofråga. För att undvika kariesangrepp ska man inte småäta, intagen bör begränsas till fem-sex gånger om dagen. Tänderna måste få vila i två-tre timmar så att en återkalkning (remineralisering) sker av tänderna. Hur ska man då sköta sina barns tänder? Borsta dem morgon och kväll med fluortandkräm, tandkrämens största betydelse är att vara bärare av fluoren till tänderna. Barn som är yngre än tio år måste ha hjälp med tandborstningen. Barnet ska inte skölja ur munnen efter avslutad borstning och helst sila skummet mellan tänderna innan det spottar. – Och glöm inte att det ska vara kul att borsta tänderna, säger Börje Nilsson. Birgitta Mattisson 044-18 55 37 birgitta.mattisson@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons