Annons

Ungdomsförbund drabbade samman

De politiska partiernas ungdomsförbund drabbade samman i en debatt på onsdagen. Ämnet var framtidens drömsamhälle och vägen dit.
Kristianstad • Publicerad 29 september 2011
Andreas Kjellander (SSU), Cristian Olave (RKU), Chang Frick (SDU) var några av deltagarna.Foto: Matso Pamucina
Andreas Kjellander (SSU), Cristian Olave (RKU), Chang Frick (SDU), Alex Harrison (KDU), Hampus Algotsson (GU), Gustaf Göthberg (MUF) och Ida Mörk Larsson (LUF) deltog i debatten.Foto: Matso Pamucina

Utanför Domus i Kristianstad visar Sensus utställningen "Röstlådan". Alla som lämnar in en önskan om sitt framtida drömsamhälle får en drömkaka i utbyte.

Som en del av projektet anordnade studieförbundet en debatt på Regionmuseet under onsdagskvällen. Partiernas ungdomsförbund var inbjudna att dela med sig av sina visioner under rubriken "I have a dream".

Annons

Det handlade om hur deras drömbilder av samhället ser ut och vägen för att nå dit. Det blev diskussioner om hur politiken bör förändras i dag och om hur unga ska få större inflytande. Debattörerna tog revolten i Arabvärlden som exempel på hur människor kan förändra sin tillvaro.

- I Egypten, Libyen, Syrien och Palestina spelar unga en stor roll i förändringen och Sverige ligger i bakkant om man jämför med det. Jag besökte Egypten i våras när 100 000 människor demonstrerade, säger Andreas Kjellander från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund(SSU).

Debattören från Sverigedemokratisk Ungdom (SDU), Chang Frick, varnade för vad den arabiska våren kan leda till.

-I Iran tog religiösa ledare makten i samhället. Det finns en risk i Egypten att det blir så och det är viktigt att se till att det blir demokrati, säger han.

Ida Mörk Larsson från Liberala Ungdomsförbundet (LUF) ser utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern som en möjlighet.

- Det finns lyckade revolutioner och det finns misslyckade. I Libyen har demokratin fått en chans och det tycker jag är fantastiskt, säger hon.

Gustaf Göthberg från Moderata Ungdomsförbundet (MUF) anser också att Libyen är på väg mot demokrati.

- För att garantera frihet och demokrati är det viktigt vem som kommer i stället. Det räcker inte med att Kaddafi är borta utan det måste bli en demokratisk ledare på plats, säger han.

I den inrikespolitiska debatten handlade en del av diskussionen om ungdomsarbetslösheten och villkoren på arbetsmarknaden. Alex Harrison från Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) vill se ändringar av Lagen om anställningsskydd.

- Turordningsreglerna sist in först ut är ett hinder för ungdomar och låser fast äldre, säger han.

Annons

Cristian Olave från Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) föreslog sex timmars arbetsdag och större medbestämmande för anställda.

- Företagen ska inte suga ut folk. Medarbetarna ska vara medmänniskor som behandlas lika, säger han.

Hampus Algotsson från Grön Ungdom vill också se förkortad arbetstid.

- Ska vi rädda miljön är det inte hållbart med fortsatt hög tillväxt. Den bistra sanningen är att vi måste skära ned på vårt välmående och konsumtion. Vi måste dela på jobben och det betyder inte nödvändigtvis sex timmars arbetsdag men friår. Man ska inte leva för att arbeta utan arbeta för att leva, säger han.

Debattledare var Johanna Zachhau från Sveriges Radio Kristianstad.

Maria Sällberg
Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons