Annons

Ungdomsrådet: Vi förstår inte politiker – och de förstår inte oss

Skoleleverna i kommunens nyinrättade ungdomsråd fick förra veckan möjligheten att träffa och fråga ut kommunalrådet Pierre Månsson (L). De var särskilt intresserade av badhusbygget.
Kristianstad • Publicerad 11 december 2019
Hugo Sullivan, Axel Thosteman, Gustav Winqvist och Tezz Lindskog går i nian och är med i elevråden på sina respektive skolor.
Hugo Sullivan, Axel Thosteman, Gustav Winqvist och Tezz Lindskog går i nian och är med i elevråden på sina respektive skolor.Foto: Lasse Ottosson

Kristianstads kommun har under hösten dragit i gång satsningen med ungdomsrådet. Så här förklarade Pierre Månsson (L) för ungdomarna varför ett sådant är viktigt:

– Vi tycker att det är viktigt att höra vad de som bor i kommunen tycker om utvecklingen i Kristianstad. Vi träffar folk på dialogmöten och det kom jättemycket folk när det var öppet rådhus, men det finns ett problem och det är att vi nästan aldrig träffar några i er ålder och faktiskt inte de i era föräldrars ålder heller.

Annons

Det är tredje gången som ungdomsrådet träffas. Sex elever i årskurs nio från Tollarps skola, Degebergaskolan och Väskolan närvarade. Resten kunde inte komma på grund av nationella prov.

Frågorna de själva lyfte fram som viktiga rör till stor del deras egen vardag. De bor alla utanför stan och tycker att det är dyrt att åka in till Kristianstad. Degebergaeleverna saknar en offentlig toalett och ett övergångsställe i närheten till skolan. Tezz Lindskog från Tollarps skola efterfrågar bland annat bättre mopedvägar och en upprustning av sin skola.

– De flesta av våra skolböcker är sönder. Skolorna på landsbygden ser inte alltid ut som de inne i Kristianstad, säger hon.

Hon upplever att ungdomar själva inte får komma till tals innan politiker fattar beslut som berör dem.

– Jag tror inte att vi förstår problemen som politikerna har, men de förstår sig inte på oss heller.

Kommunalrådet Pierre Månsson fick motivera beslutet att bygga ett badhus på Näsby för ungdomarna som inte riktigt förstod varför.
Kommunalrådet Pierre Månsson fick motivera beslutet att bygga ett badhus på Näsby för ungdomarna som inte riktigt förstod varför.Foto: Lasse Ottosson

I diskussionen med kommunalrådet Pierre Månsson (L) satte flera av ungdomarna dessa frågor i relation till badhuset på Näsby. Vissa av dem har pratat om beslutet i skolan och har svårt att förstå varför kommunen ska lägga så mycket pengar på ett badhus i tider av sparkrav.

– Varför ska man bygga ett stort badhus som kostar så mycket när man hade kunnat lägga pengarna på annat, som mer resurser till skolan? Är vi verkligen i så stort behov av det? frågar Hugo Sullivan från Tollarps skola.

Pierre Månsson förklarade för ungdomsrådet att kommunen är i ett starkt behov av ett nytt badhus eftersom Tivolibadet är i för dåligt skick för att rusta upp. Anledningen att bygget blir så ambitiöst är för att kommunens beräkningar har visat på att det är vad som krävs för att locka tillräckligt med besökare och för att möta Kristianstadsbornas behov.

– Med den åldrande befolkningen vi har kommer vi på sikt att behöva två varmvattenbad. Vi hade kunnat välja bort familjebad och spa, men vi tror att det är viktigt eftersom det är sådant som gör att man betalar entré. Badhuset måste vara attraktivt att besöka, säger Pierre Månsson.

Han garanterar också att badhusbygget inte går ut över elevernas skolor.

Annons

– Badhuset ställs inte mot skolan, säger han. Skolan är alltid där det tillförs allra mest pengar.

Badhusfrågan tog upp större delen av utfrågningen. När den var över hade ungdomarna mer förståelse för beslutet, men var ändå inte helt tillfredsställda.

– Han hade bra argument, men jag tycker fortfarande att det är onödigt att bygga badhuset. Jag köper det inte riktigt, säger Hugo Sullivan.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons