Annons

Utbyggnaden på Härlöv ska fortsätta i mars

Det var på det vilda 60-talet som handelsexpansionen startade. Vilan hade dominerats av industrier, men så började några av företagen att driva handel i sina lokaler. Andra var inte sena att följa efter.
Kristianstad • Publicerad 2 januari 2001

Vilans industriområde expanderade kontinuerligt fram till 80-talet. Sedan var det stopp, och kommunen tvingades se sig om efter andra områden att erbjuda nya och växande företag.

–Vi öppnade för den första etappen på Härlöv i början av 1990-talet. När vi började exploatera området var allt fulltecknat, berättar Ingvar Lövkvist, chef för mark- och exploateringskontoret.

Annons

Det såg ut som om den ljusnande framtiden var Härlövs. Men icke. Åtminstone inte då. Den ekonomiska tillbakagången slog ner över Härlöv och hela Sverige. Bara ett enda företag, HTH Kök, öppnade verkligen på området som fått gator utbyggda och ledningar framdragna. Resten låg öde. Den ensamma köksaffären levde inte särskilt länge. Ett par år in på 90-talet slog den igen.

–Det var inte förrän när Saab/Opel sa sig vilja etablera som vi fick loss ruljangsen. När de flyttade in i fjol gick proppen ur. Andra företag såg att någon vågade satsa och följde efter, berättar Ingvar Lövkvist.

När första delen av Härlövs industriområde var fulltecknat av företag, tänkte kommunen fortsätta att exploatera mark på andra sidan om cirkulationsplatsen där Långebrogatan möter Sävvägen. Länsstyrelsen upplyste då om att Härlövs gamla bytomt ligger där. I jorden finns flera hundra år gamla lämningar. Att gräva ut området skulle kosta 300 kronor per kvadratmeter.

Med tanke på att den tidigare marken hade sålts för 102 eller 136 kronor/kvadratmeter, bestämde sig kommunen för att låta det påtänkta området vara ifred. –Det blev ett glapp då vi stod helt utan mark att sälja till handelsföretag. I slutet av förra året började vi titta på ett nytt område som ligger ytterligare ett snäpp längre ut från centrum, säger Ingvar Lövkvist.

Flera kedjeföretag och TK Development visade intresse för marken. Närheten till E22:an gör att många anser att det området har ett mycket bättre läge än det mer centrala.

Detaljplanen stötte dock på hinder när den var ute för samråd i våras. Eftersom ett stort handelscentrum kan antas dra kunder även från andra kommuner, lade sig länsstyrelsen i planerna. Länsstyrelsen tyckte att för stor del av området skulle användas till handel.

De lokala handlarna reagerade med rädsla för att många kunder skulle välja Härlöv i stället för centrum. –Samtidigt vet vi att väldigt många Kristianstadsbor handlar vit-, byggvaror och fritidskläder utanför kommunen. Den handeln kan vi aldrig få in i centrum, förklarar Ingvar Lövkvist.

Kommunens politiker kom överens om att införa en begränsning i detaljplanen: bara lite drygt hälften av området får användas till handel. Moderaterna förespråkade även en livsmedelsbutik på området. Övriga partier stoppade idén.

Förslaget till planen över Härlöv är nu på utställning. Remissinstanserna ska se över det och lämna in sina kommentarer i dagarna. Mark- och exploateringskontoret hoppas ha rättat till de flesta konfliktpunkterna sedan samrådet. Om ingen har några större invändningar kan kommunstyrelsen fatta beslut om att godkänna planen före jul.

I så fall träder den i laga kraft i mars. Räkna med att TK Development börjar bygga omedelbart.

Annons

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

Av Malin Ullman 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons