Annons

Utegångsförbudet hävt

Isoleringen är över för Sofi Weckner från Östanå som befinner sig i Nilin på Västbanken. Israeliska miltären har hävt utegångsförbudet i byn och under tisdagen var även vägspärrarna borta.
Kristianstad • Publicerad 9 juli 2008

Det var i fredags som byn Nilin blev avspärrad av israelisk militär. I helgen har skånska Sofi Weckner suttit isolerad i en lägenhet tillsammans med sex andra svenskar.

Tidigt på tisdagen hävdes utegångsförbudet och Sofi Weckner berättar på telefon att ingen i byn vet varför. Armén har åkt ur Nilin, men lugnet under tisdagen kan vara temporärt.

Annons

– Armén gick in i grannbyn Budrus i dag och vi räknar med att de kommer tillbaka hit inom kort. Tills dess får folk försöka leva sina vanliga liv så gott det går. Men det är svårt, säger Sofi.

Enligt den israeliska militären infördes utegångsförbudet från början efter våldsamma protester mot bygget av en mur som ska skära av Israel från det palestinska Västabanken.

– Människorna här går man ur huse för att demonstrera, men det är kraftfulla protester och inte våldsamma, tycker Sofi.

– Byborna har satt upp barrikader längs vägarna för att skydda sig mot armén och jag kan inte se något fel i det. De vill ju inte bli beskjutna.

Sofi Weckner kommer att stanna i Nilin en månad till.

Några av svenskarna är i Nilin för att spela in en dokumentärfilm, medan Sofi är där i samband med sitt engagamang i aktiviströrelsen International Solidarity Movement.

– Vi har varit ute i dag och pratat med folk. Byborna är oroliga, alla håller sig nära sina hus ifall armén skulle återvända, säger Sofi.

Jens Oscarsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons