Annons

Vård med fokus på etiken

Att dyfta svåra frågor som etik, göra det enkelt, med lyssnarna delaktiga. Den bedriften klarar Stefan Einhorn med mycket glimt i ögat.
Kristianstad • Publicerad 28 augusti 2009
"Människan gör goda gärningar av egoistiska skäl, oavsett religion, samvete och så vidare. Men det är handlingen som räknas, förklarade Stefan Einhorn inför ett fullsatt Sommarlust". Bild: Annica Jönsson
"Människan gör goda gärningar av egoistiska skäl, oavsett religion, samvete och så vidare. Men det är handlingen som räknas, förklarade Stefan Einhorn inför ett fullsatt Sommarlust". Bild: Annica JönssonFoto: 

Under två halvdagar har sammanlagt 1 000 CSK-anställda trimmats i etik av två profiler. Förutom Stefan Einhorn medverkade Göran Hemmerén, som fanns med i prioriteringsutredningen för snart 15 år sedan.

Halvdagsutbildningarna ger råg i ryggen för CSK:s fortsatta ambition, att bilda en etikgrupp. Etikfrågor är aktuella varje dag, flera gånger om dagen.

Annons

– Vilken är den mest framträdande egenskapen, undrade Stefan Einhorn. Att vara skicklig yrkesmänniska, förmögen, råsmart, rolig eller en riktigt god människa? Välj bara ett av alternativen!

– Oj, oj, oj! Och varför vill vi vara goda, och inte taskiga? Och slå ihjäl grannen som kör motorklipparen halv åtta på morgonen? Visst har man tänkt elaka tankar. Men det är bättre att tänka elakt än att handla elakt, sa Stefan Einhorn under en "föreställning" som är svår att sammanfatta, som borde upplevas av många fler.

Han levererade ena exemplet efter det andra från vardagen, det som fungerar på individnivå fungerar lika bra på arbetsplatsen. Och han påminde om att hos våra närbesläktade, schimpanserna, finns många "etiska" egenskaper – samarbete, generositet, dåligt samvete och förmåga att förstå andras lidande. Blir man generöst bemött blir man generös mot andra.

Godhet, snällhet och etik hör ihop, menar Stefan Einhorn.

Han visade med siffror att hoppet är det sista som överger människan. Läkare, sköterskor, anhöriga och patienter fick frågan om de skulle acceptera en tuff behandling i en situation med väldigt oklar utgång. Patienterna: finns det en procents chans att bli botad är det OK. Övriga: det måste finnas 50 eller 25 procents chans om de skulle acceptera.

Inflytande över behandling är viktigt. Stefan Einhorn talade om medbestämmande, exempelvis när barn företräds av sina föräldrar.

Ska vårdpersonalen ta på sig det stora ansvaret att besluta om tuff men ändå utsiktslös behandling av den svårt cancersjuka flickan? Ska föräldrarna göra det? Eller ska flickans egen vilja spela roll – att hon vill ha det så bra hon kan den tid hon har kvar? Ett etiskt dilemma.

– Var generös, beröm och uppmuntra andra, ge bort ära, den kommer tillbaka.

– Välj bort konflikter, det är skitsnack att vi växer och mognar av konflikter. Vänlighet, tolerans och kärlek är det bästa mot aggressivitet.

Och så en tanke på färden – om det inte är min uppgift att vara medmänniska – vems är det då?

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons