GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vattnet i Åhusområdet är drickbart igen

Nu är det slut på kokning. Det går åter att dricka vattnet i Åhus, Yngsjö, Nyehusen och Furuboda med omnejd. De senaste proverna har visat på god kvalitet, även efter regn.
Kristianstad • Publicerad 27 augusti 2010
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Inga skadliga bakterier har funnits i Åhusområdets vattennät sedan vattenverket sanerades och vattentornets fogar tätades. Kokningsrekommendationen slopades därför från och med i går.

"Vi vet fortfarande inte säkert hur bakterierna har kommit in i vattennätet och kommer kanske aldrig att få reda på det. Vad vi har gjort är att åtgärda alla misstänkta ställen och fortsätter arbetet med ytterligare åtgärder", säger Anna Tengelin Skoog, abonnentchef på kommunens tekniska förvaltning C4 Teknik i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

Från och med lördagen upphör all extra distribution av vatten, men klorering av vattnet fortsätter ännu en tid. När kloreringen senare tas bort kommer kommunen att rekommendera kokning för säkerhets skull under tiden vattnet testas. "Besked om detta kommer att gå ut i god tid", står det i pressmeddelandet.

Framöver blir det genomgång och sanering av det urkopplade avhärdningssteget i Åhus vattenverk, vilket innebär att vattnet i Åhusområdet de närmaste veckorna har samma hårdhetsgrad som i Kristianstadsområdet.

Problemen med bakterier i dricksvattnet i området började redan i slutet av juli.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.