unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Växter ska ge liv åt shoppingfasad

C4 Shopping satsar på gröna växtfasader. Det är ett sätt att kompensera för den växtlighet som försvinner när stora byggkomplex anläggs.
Växter som täcker fasaderna är ett sätt att ersätta växtlighet som togs bort när C4 Shopping byggdes.
Växter som täcker fasaderna är ett sätt att ersätta växtlighet som togs bort när C4 Shopping byggdes.
Foto: Lasse Ottosson

Kommunerna ställer allt högre krav på att de grönytor som försvinner när nya byggnader uppförs, som exempelvis köpcentrum, ska ersättas. Problemet är hur det ska gå till när markytan redan har tagits i anspråk.

På C4 Shopping har man löst det genom att fasaden ska kläs med klätterväxter. Murgröna är nu på plats längs fasaden ut mot E22 och runt om på baksidan av köpcentrumet. Murgröna, som är en städsegrön växt, innebär att det kommer att grönska året om.

– Man kompenserar på det här sättet för det gröna som försvinner när man har byggt. Det är en smart lösning när det är ont om yta och samtidigt får man en snygg fasad, berättar Josefin Sällberg, marknadskoordinator på Byggros AB som tillverkar de klättervajrar där murgrönan ska växa.

Även på Citygross, som ligger intill, har man valt att klä fasaden med växtlighet, vilket kommer att att ta ett tag innan det blir synligt. I övrigt är det än så länge en ganska ovanlig syn i den här delen av Skåne. Det är vanligast i storstäder, men är en trend som växer, förklarar Josefin Sällberg.

– Det kommer mer och mer i offentlig miljö eftersom det ställs allt mer krav. Företag vill också gärna visa att de är klimatsmarta, det blir en del av reklamen.

En annan stor fördel med att klä med växter är att man slipper problem med klotter och nedsmutsade fasader, berättar hon.

Läs mer