Annons

Verksamheten på Yllan stoppas

Länsrätten ger de boende i kvarteret Båten rätt; nöjes-, evenemangs- och konferensverksamheten på Yllan stoppas tills vidare.
Kristianstad • Publicerad 5 juli 2008

Bostadsrättsföreningen Båtens vice ordförande Rolf Kurtz säger att han och grannarna är glada och nöjda med länsrättens beslut.

- Det har gått i den riktningen vi ville. Länsrätten följer den detaljplan som gäller och har också beaktat de synpunkter vi har haft.

Annons

Rolf Kurtz har tidigare påpekat att bostadsrättsföreningen inte vill sabotera för Arenabolaget, och säger nu att det fattade beslutet inte innebär någon katastrof för verksamheten.

- Flyttas entrén till den södra sidan av byggnaden så har vi inga synpunkter på bygglovet. Det var tidigare i år som bostadsrättsföreningen gjorde kommunen uppmärksam på att Kristianstad Arenas verksamhet på Yllan varit utan tillstånd för sin mäss-, evenemangs- och konferensverksamhet under ett och ett halvt års tid.

Användningen strider mot detaljplanen, som endast tillåter boende och småindustrier, och Yllan har tidigare fått flera tillfälliga tillstånd beviljade.

I mars beviljade byggnadsnämnden ytterligare ett tillfälligt tillstånd på två år. Men grannarna i kvarteret Båten, som anser att verksamheten är störande, överklagade till länsstyrelsen och begärde inhibition, det vill säga att bygglovet inte ska gälla tills länsstyrelsen beslutat om verksamheten ska tillåtas eller inte. Utredningen pågår, men länsstyrelsen sa nej till inhibitionen. Ett beslut som grannarna överklagade till länsrätten, som alltså ger dem rätt.

"Länsrätten finner vid en samlad bedömning av omständigheterna i målet att det framstår som sannolikt att byggnadsnämndens beslut kan komma att upphävas och att det därför finns skäl att förordna om att byggnadsnämndens beslut om tidsbegränsat bygglov tills vidare inte ska gälla", skriver länsrätten i beslutet från i onsdags. Domen om inhibition gäller från i onsdags, då länsrätten fattade beslutet.

Byggnadsnämnden, som tidigare beviljat tillstånden, blir nu i stället tillsynsmyndigheten som ska se till att Arenabolaget följer länsrättens beslut.

- Vi kan inte agera förrän vi ser att det bryter mot inhibitionen. Då blir det "olovlig användning av lokaler", en form av svartbygge, säger stadsbyggnadsingenjör Sten Åke Nilsson.

Stadsbyggnadsingenjören konstaterar också att Arenabolaget kan komma att överklaga länsrättens beslut till kammarrätten. Men det oroar inte Rolf Kurtz.

- Det krävs prövningstillstånd i kammarrätten, och det tror jag inte att de får, säger bostadsrättsföreningen Båtens vice ordförande.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons