Annons

"Vi ser hur hoppet släcks"

Malin Fahlborg är en av initiativtagarna till en ljusmanifestation-rörelse som sprider sig över Sverige. "Vi vill uppmärksamma årsdagen av den inhumana asyllagen", säger hon.
Kristianstad • Publicerad 11 november 2016

Till vardags är Malin Fahlborg lärare på Slussen, Kristianstads kommuns verksamhet för mottagande av nyanlända barn. Hon är även engagerad i rörelsen #vistårinteut, som samlat över 7 000 medlemmar som alla jobbar med ensamkommande på ett eller annat sätt. De vänder sig mot den nya, mer restriktiva, asyllagen som regeringen presenterade den 24 november förra året.

– I mitt jobb ser jag hur den har förstört människors möjligheter att skapa sig en framtid.

Annons

För att markera årsdagen av den nya lagen ville hon göra något. På #vistårinteut hittade hon flera likasinnade och idén tog fart. Nu sprids ljusfyllda manifestationer runt om i landet. I nuläget ett 30-tal. Och den 24 november tänds ljus på Lilla Torg. Idolfinalisten Cameron Jai sjunger och så även den afghanska artisten Abdullah Azizi.

Syftet är att uppmärksamma politiker och civilsamhället om att det finns ett missnöje med den nya lagen.

– Vi ser att många mår dåligt när fler blir utvisade. Vi ser hur hoppet släcks och därför vill vi skapa något hoppfullt.

En punkt som #vistårinteut vill är att Sverige slutar tvinga barn i asylprocess att bevisa sin ålder för att få skydd. En annan är att Sverige bara skriver återvändandeavtal med säkra mottagarländer.

– Just nu får de flesta barn från Afghanistan endast tillfälliga uppehållstillstånd tills de blir 18 år. Sedan skickas de tillbaka. Men det landet är inte säkert. Och jag tycker det är grymt att man tvingas leva i ovisshet under så lång tid. Man hinner etablera sig i samhället, lära sig språket och påbörja utbildning, men livet sätts på paus tills man vet om man ska skickas tillbaka. Oavsett var man är född i världen så har man rätt till ett liv.

Hur kan ljusmanifestationerna ändra på något?

– Vi lever i en demokrati i Sverige. Och jag vill ändå tro på att om politiker märker att många bryr sig, så kan det bli en förändring. Då kan de vara beredda att tänka om och tänka rätt.

Lukas Ernryd

Fakta

Nya asyllagen

Den som får alternativ skyddsstatusförklaring och ansökte om asyl efter den 24 november ska endast i undantagsfall ha rätt att återförenas med sin familj. Alternativt skyddsbehövande, den största gruppen förra året, får uppehållstillstånd i 13 månader. När ett tidsbegränsat uppehållstillstånd löper ut ska permanent uppehållstillstånd kunna beviljas, om personen kan försörja sig. (utdrag från den nya lagen). Källa: Migrationsverket

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons