Annons

"Vi vill ha en person utifrån"

Trots att Kristianstads gatu- och VA-chef Björn Carlqvist uppmuntrats att söka tjänsten som teknisk chef, kallades han inte till intervju.
Kristianstad • Publicerad 15 januari 2004

I tisdags intervjuades fyra av de 37 sökande till tjänsten som chef för C4Teknik.

Enligt tekniska utskottets ordförande Anders Tell (s) hyser kommunen gott hopp om att finna en förvaltningschef bland dessa personer.

Annons

– Det var vi spontant överens med de fackliga organisationerna om efteråt, säger Anders Tell.

Någon eller några av de fyra ska nu tas ut för djupintervjuer. Vem eller vilka det blir har ännu inte bestämts.

– Men målsättningen är att kunna fatta beslutet om den nya förvaltningschefen den 18 februari. De fyra intervjuade är samtliga externt sökande. En av dem är Lars O Petersson, som i december avskedades från sitt jobb som vd för det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem.

Orsaken till avskedet var bland annat att Lars O Petersson inte ville ställa upp på nya direktiv från styrelsen.

– Han förklarade redan i sin ansökan att han hade en diskussion med styrelsen, säger Anders Tell. Vi är medvetna om läget.

Avskedet kostar Helsingborgshem nästan tre miljoner kronor. Lars O Petersson får lön i ytterligare två år från företaget.

Den nuvarande gatu- och VA-chefen Björn Carlqvist kallades inte till intervju. Han är besviken, då han säger sig ha uppmuntrats att söka tjänsten av den tillförordnade tekniske chefen Torsten Jeppsson.

Björn Carlqvist har inte fått något besked om varför han inte kallats. Men förklarar att det kan finnas "randiga skäl".

– Jag har ett annorlunda synsätt när det gäller organisationen än i konsultrapporten. Men om det uppfattas som positivt eller negativt vet jag inte, säger han. Anders Tell säger att den grupp som sköter rekryteringen har tagit ut de kandidater som anses vara de starkaste, de som har bakgrunder som passar för jobbet.

Tell konstaterar att Björn Carlqvist är en synnerligen kompetent chef för den verksamhet han leder.

Annons

– Men de konsulter som gjorde vår organisationsöversyn konstaterade att det kan vara en fördel om den nya tekniska chefen är en person som kommer utifrån. I de termerna har styrgruppen för organisationsöversynen också diskuterat under hösten, men vi har gått strikt efter meriter och kvalifikationer, säger Anders Tell.

Kristianstadsbladet har sökt Torsten Jeppsson för en kommentar. Han har dock avböjt.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

FaktaKandidaterna

De tre övriga som intervjuades i tisdags är Sven-Åke Emanuelsson, Gustavsberg, chef affärsområde bostäder i Sundbyberg, Bengt Lindvall, Tyresö, miljö- och stadsbyggnadschef i Tyresö kommun och Jan Westberg, Växjö, vd Växjö Fastighetsförvaltning,

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons