Annons

Vid 18 grader går gränsen för sanitär olägenhet

Har du kallare än 18 grader eller varmare än 26 grader i din lägenhet så bryter din hyresvärd mot Socialstyrelsens allmänna råd.
Kristianstad • Publicerad 6 januari 2004

Temperaturer under eller över de angivna räknas nämligen som en sanitär olägenhet. Att 18 grader sedan kan kännas kyligt när frosten glittrar på fönsterrutorna är en annan femma.

– Om fastighetsägaren håller 18 grader har vi svårt att göra något åt det, säger Eva-Lena Agertoft, jurist på Hyresgästföreningen i Skåne.

Annons

Hon berättar att många medlemmar hört av sig under den kalla julen för att be om hjälp med att få hyresvärden att höja värmen. Framför allt är det äldre människor som upplever att innetemperaturer på 18-20 grader är för kyligt.

Den som har tur bor hos ett "varmt bolag". – I Helsingborg till exempel har man något som kallas komfortvärmesystem. Det innebär att den som vill höja temperaturen i sin lägenhet kan göra det själv, men får också betala för den extra värmen, säger Agertoft och berättar att temperaturen i en lägenhet inte är så lätt att mäta som det kanske låter.

– Det är viktigt att man mäter rätt. Vid midjemått mitt i rummet ungefär, förklarar hon och tillägger att den värsta kylan kan upplevas från drag från fönster.

– Och är det drag som ger den där isande kylan ska man kontakta sin hyresvärd som ska åtgärda draget.

AB Kristianstadsbyggen har ett avtal med hyresgästföreningen om att innetemperaturerna ska ligga på 20 grader dagtid, 18 grader nattetid. – Men i många av våra lägenheter är det varmare, säger vd Leif Persson och tillägger:

– Har man problem med värmen ska man omgående kontakta oss. Känner vi inte till problemet kan vi ju inte åtgärda det, säger han.

Drifts- och energichef Jim Fäldt håller med. Ring direkt, det finns alltid personal som kan rycka ut, är hans budskap, men han tillägger att många felanmälningar som gäller just värme/kyla visar sig vara "falskt larm".

– Många tycker att det blir kallare när det är kallt ute, men när vi kommer dit och mäter är allt i sin ordning, säger han. Att höja värmen för dem som tycker att 20 grader är för svalt tror han inte blir aktuellt.

– Det blir ju en kostnadsfråga. Vem ska få högre temperaturer och vem ska betala? Våra temperaturer ligger inom de ramar som de ska göra, säger han.

Några problem med värmesystemet under de kalla julhelgerna känner han inte till. Förutom i lördags, då hela Kristianstad för en stund stod utan värme.

Annons

– Det var inte ABK, utan Allöverken som låg nere vad jag känner till, säger han.

Områden som nyligen fått fjärrvärme installerat, till exempel Österäng, har haft inkörningsproblem, men vd Leif Persson hoppas att hyresgästerna ska ha förståelse för sådana "barnsjukdomar".

Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons